Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de ihlalleri sürüyor

ABD’nin Karadeniz'deki kışkırtmaları sürerken Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından Montrö Sözleşmesi vurgusu geldi. Kaynaklar, Karadeniz’de barış, huzur ve refahın sağlanması için Montrö’nün önemli bir anlaşma olduğunu belirtti. Kaynaklar, askeri gerginliğin artırılmasının kimseye fayda getirmediğini ifade etti.

NATO’nun genişleme adımları ve ABD’nin kışkırtıcı faaliyetleri sürerken Türkiye Montrö Sözleşmesi’ne dikkat çekti. Yunanistan’ın ihlallerine karşı kararlılık mesajı verildi.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları Montrö Sözleşmesinin Karadeniz’de barış, huzur ve refahın sağlanması için önemli bir anlaşma olduğunu vurguladı. Türkiye’nin bu konuda üzerine düşeni yaptığını ve yapmaya devam edeceğini belirten kaynaklar, askeri gerginliğin artırılmasının kimseye fayda getirmediğini ifade etti:

''31 Ocak’ta Sayın Bakanımız tarafından “Montrö Rejimi çerçevesinde Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin barış, diyalog, huzur ve refah içinde yaşamasından yana olduğumuz” ifade edilmiştir.''

Atlantik cephesinin Karadeniz'in yanı sıra kışkırtıcı faaliyetlerinin bir diğer adresi de Ege Denizi oldu.
Bu arada Irak ve Suriye’nin kuzeyinde yapılan Kış Kartalı Hava Harekâtı ile terör örgütü PKK’ya vurulan darbenin de yankıları sürüyor. Milli Savunma Bakanlığı kaynakları operasyonun başarısının son dönemde PKK/YPG'nin artırdığı taciz atışlarından da anlaşıldığını kaydetti. Kaynaklar, harekâtın sonuçlarının hem terör örgütünü hem de onların destekçilerini rahatsız edecek düzeyde olduğunu da ifade etti:

Kış Kartalı Hava Harekâtı’nın yanı sıra geniş bir alanda terör örgütlerine yönelik mücadele kararlılıkla sürüyor.

Türkiye terörle mücadelesini yerli savunma sanayi silahlarıyla da güçlendirmeye devam ediyor. MSB Basın Halkla İlişkiler Müşavirliği Tanıtım Subayı Hava Muharebe Binbaşı Pınar Kara yaptığı açıklamada adımların ayrıntılarını anlattı:

''Yunanistan, 2022 yılında askerî deniz ve hava araçları ile Gayri Askerî Statüdeki Adalara yönelik 229 ihlal gerçekleştirmiştir. Yunanistan’ın Gayri Askerî Statüdeki Adalara yönelik askerî faaliyetleri, söz konusu antlaşmaların “esastan ihlali” anlamına gelmektedir.
Teröristlere ağır zayiat verdirilen harekâtla terör örgütünün dün olduğu gibi bundan sonra da yuvalandıkları bölgelerde rahat edemeyecekleri açıkça gösterilmiştir.
1 Ocak’tan itibaren 5’i büyük, 13’ü orta çaplı olmak üzere 18 operasyon icra edilmiş ve 316 terörist, 24 Temmuz 2015’ten bugüne kadar ise Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil toplam 33.584 terörist etkisiz hâle getirilmiştir. 1 Ocak-4 Şubat 2022 tarihleri arasında 113 personel ihraç edilmiş, 52 emekli personelin rütbeleri geri alınmış, 37 personel göreve iade edilmiş, 4 emekli personelin rütbesi/unvanı iade edilmiştir.
Toplam 194 firmanın katkılarıyla yerli ve millî olarak üretilen TCG UFUK, Ocak 2022’de envantere girmiştir. Türkiye hâlihazırda dünyada bir savaş gemisini millî olarak tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülke arasında yer almaktadır.''
abd türkiye yunanistan suriye terör msb terörle mücadele doğu akdeniz Deniz Milli Savunma Bakanlığı Sanayi TCG Ufuk