Tarımsal üretim tehlike altında

Mersin'de tarımsal üretim tehlikede... Anamur ve Bozyazı İlçelerinde faaliyet gösteren mermer ocakları; tarımı, su kaynaklarını, doğayı ve insan sağlığını tehdit ediyor. Bozyazı ilçesinde çalışma alanını genişleten mermer ocağı firmasına, muhtarlar ve ziraat odası tepki gösterdi.

Türkiye’de tropikal meyve çeşitliliğinin en fazla olduğu illerden Mersin'de mermer ocakları, üretimi ve halk sağlığını tehdit ediyor.

Verimli topraklara sahip, Anamur ve Bozyazı ilçesine kurulan ve daha önce de dava konusu olan mermer ocaklarına, vatandaş tepkili. Tepkilere rağmen ocaklar çalışma alanlarını genişletiyor.

Vatandaşlar bölgede bulunan mermer ocaklarının toz kalkmasını önlemek için kullanılan sulu sistemleri sadece denetim sırasında açtığını söylüyor. Bölgede bulunan seraların naylonları tozla kaplanıyor ve bitkilerin güneş ışığı alımı azalıyor. Üreticiler de ürünlerinin zarar görmemesi için seralarını çekpaslarla yıkamak zorunda kalıyor.

Seraların naylonlarının açıldığı yaz aylarında ise tozlar seradaki bitkilere yapışarak verimin azalmasına ve yer yer hiç ürün alınamamasına neden oluyor.

Seranın dışında yetişen bahçe ürünleri ise yaz kış bu toza maruz kalıyor. Ocağın yanındaki sera ve bahçeler ise kullanılamaz hale geldi.

Bölgede üretimin durma noktasına geldiğini söyleyen Anamur ve Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, su kaynaklarının da risk altında olduğunu söyledi.

Ocaklara yakın yerlerde akciğer hastalıkları da arttı. Bakanlıkların bölgede çalışma yapması talep edildi.

HCG inşaat ve Ticaret A.Ş. tarafından Gözce Mahallesi civarına kurulan mermer ocağı alanını genişletti. Bölgedeki sera ve bahçelerinin yanında bulunan 2 bin dönümlük verimli araziyi de bünyesine kattı.

Bölge halkı, yeni çalışma alanına ilişkin ruhsat olup olmadığından emin değil.

Mermer ocağı ve ham madde temini için kullanılan alanlarda tarihi eserler bulunuyor.

Ulusal Kanal’a açıklama yapan HCG İnşaat ve Ticaret firmasının yetkilisi de, iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Mersin türkiye Mersin açıklama dava Ulusal üretim kış Tarım ziraat kanal mermer ocağı Tarımsal üretim