İstanbul'da ekmeğe yeni zam mı geliyor?

İstanbul'da 230 gramlık ekmeğin resmi satış fiyatı 2 lira 50 kuruş olmasına rağmen birçok fırın gramaj düşürerek fiyat artırıyor. 210 gramlık ekmek bazı fırınlarda 3 liradan satılıyor. Hali hazırda zamlı satılan ekmeğe yeni bir zam geleceği konuşuluyor. Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Başkanı Çetin Keçeli, "maliyetler düşmediği sürece zam kaçınılmaz" dedi.

İstanbul'da gramaj düşüklüğü ile zamlı hale gelen ekmeğe yeni bir artış daha konuşuluyor.

İstanbul'da 230 gramlık ekmeğin resmi fiyatı 2 lira 50 kuruş olmasına rağmen çoğu ilçelerde gramaj düşürülerek fiyat artırılıyor. Bazı fırınlarda 210 gramlık ekmek 3 liradan satıyor.

İstanbul’daki fırıncıların, 1 Şubat’tan itibaren ekmeği 3.5-4 TL’den satmaya başlayacağı iddia edildi. İddia, Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar'dan geldi. Hem girdi maliyetlerindeki artış hem de ruhsatsız fırınlar nedeniyle işlerin oldukça zorlaştığını ifade eden Kolivar, Şubat ayında ekmeğin yeniden zamlanacağını söyledi.

Kolivar, aybaşından itibaren ekmek fiyatları İstanbul'da Beşiktaş, Sarıyer ve Şişli'deki 3 lira 50 kuruştan, Kadıköy, Maltepe ve Ataşehir'de de 4 liradan satılacağını duyurdu.

Ekmeğe resmi zam kararı, ticaret odalarına bağlı meslek odaları tarafından alınıyor. Resmi kararla 230 gramlık ekmeğin 2 lira 50 kuruştan satılması gerekirken, 210 gramlık ekmek İstanbul'da bazı fırınlarda 3 liradan satılıyor.

Ekmek fiyatlarının İstanbul genelinde farklılık gösterdiğini söyleyen Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Başkanı Çetin Keçeli, 210 gramlık ekmeğin genel olarak 3 liradan satıldığını belirtti:

- 210 gramlık ekmek çeşitli bölgelerde çeşitli fiyatlara satılıyor 2,5 liraya satan da var ama genelde 3 liraya satılıyor.

Keçeli, 2 lira 50 kuruşluk fiyata fırıncıların itirazına İTO tarafından yanıt gelmeyince bazı fırınların ekmeği 3 liradan satmaya başladığını söyledi.

Hali hazırda zamlı satılan ekmeğe yeni bir zam gelip gelmeyeceği de merak konusu.

Ekmek üretimindeki maliyetlere dikkat çeken Çetin Keçeli, Kamunun KDV oranlarında indirime gitmesi gerektiğini söyledi. "maliyet artışları beklenen seviyede olursa zam yapmak gibi bir niyetimiz yok" dedi:

- Yapılabilir de beklenebilir de çünkü maliyeti etkileyen unsurlarda bir gelişme olmuyor. Doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki artışlardan dolayı bir de tarım maliyetleri arttı. %18’lik KDV de etken. Un fiyatları ne kadar artacak onu da bekliyoruz.
- bu rakamlarda artış olmazsa fazla, bizim de zam yapma niyetimiz yok. Ekmek fiyatlarını artırmakla bu sorun çözülmez mesele maliyetlerdeki unsurların fiyatlarını aşağı çekebilmek. Kamunun yetisi dahilinde KDV oranları düşürülebilir, maliyetler sübvanse edilebilir. Bunları bekliyoruz.
İstanbul istanbul vergi türkiye ekonomi zam elektrik ekmek buğday kdv doğalgaz Tarım iddia fırın ekmek zammı tahıl