Binlerce yıllık ''Pıngıdık'' geleneği yaşatılıyor

Türk Milleti üretmeyi, bölüşmeyi, dirliği ve düzeni pekiştiren Ata geleneklerini bugün de yaşatıyor. Bu gelenekler farklı bölgelerde farklı isimlerle nesilden nesile aktarılıyor. Antalya’nın Finike ilçesinin Gökbük Mahallesi’nde binlerce yıllık Pıngıdık geleneğinin izini sürdük.

Binlerce yıllık gelenek Pıngıdık, doğduğu topraklarda bugün de yaşatılıyor. Pıngıdık, dirlik, birlik, bereket ve bölüşmeyi simgeliyor. Aynı zamanda bir erginlenme ritüeli olarak da tanımlanıyor.

Pıngıdık, Antalya’nın Finike ilçesinin Gökbük Mahallesi’nde her yıl bahar aylarında yapılıyordu. Köy nüfusu şehirlere dağılınca şimdilerde şubat ayında yapılıyor. Anadolu seyirlik oyunu için binlerce vatandaş bir araya geliyor.

Hazırlıklar sabah saatlerinde başlıyor. Odunlar toplanıyor. Pıngıdık olacak kişi bekâr ve askere gitmemiş gençler arasından seçiliyor. Bu gencin kim olduğu bir sır. Seçenlerin dışında kimse bilmiyor.

Pıngıdık olan gence keçi postu giydiriliyor, yüzü siyaha boyanıyor. Üzerine bereketi simgeleyen çan takılı sopa, sırtına da uçlarında zil olan sopa bağlanıyor.

Hava kararmaya başlayınca köy meydanında dirlik ateşi yakılıyor. O ateşin közlerinden ekmek yapılacak sacların altına da konuluyor. Pıngıdık'ın arkasından giden gençlerle her ev gönülleniyor. Evlerden un, tuz, susam, çörek otu ve odun alan gençler, daha sonra teneke ve def çalarak, ateşin yakıldığı alana geliyor.

Pıngıdık, dirlik ateşi etrafında dönüyor. Dua ediliyor. Ardından da Pıngıdık yerini ateşin ve ekmeğin koruyucuları olan gençlere bırakıyor. Ekmekler pişiriliyor. Gençlerin zahmetsizce aldığı ekmeği, evliler habersizce almak zorunda kalıyor. Sonra bu ekmekler konuklara sunuluyor. Artanı da gençler tarafından tüm köye pay ediliyor.

Gökbüklülere göre bu ekmek, geçmişten gelen güven ve huzurla tatlanıyor. Onlara göre ekmek bahane, bölüşülen can cana bir hayat. Binlerce yıldır yanan dirlik ateşi sabahın ilk ışıklarına kadar harlanıyor.

Antalya antalya finike ateş siyah