NATO'da Hırvatistan'ın örnek tavrı
Washington'un Karadeniz'deki gerilimi tırmandırma adımlarına karşı Avrupa ülkeleri daha temkinli yaklaşıyor. NATO içinde aradığı desteği tam manasıyla bulamayan ABD'ye son rest Hırvatistan'dan geldi. Zagreb'in Karadeniz'de sıcak çatışma olması durumunda askerlerini çekeceğini ilan etmesinin yankıları sürüyor. Hırvatistan'ın bu adımının ABD'nin kaos planlarını durdurması açısından diğer ülkelere de örnek olacağı üzerinde duruluyor.
Rusya Ukrayna sınırında gerilimi tırmandıran ABD, NATO içinden aradığı desteği bir türlü bulamıyor. Washington'un kışkırtıcı faaliyetlerine karşı Avrupa, daha temkinli hareket ediyor. En son örnek Hırvatistan'ın kararlı tutumunda görüldü.
Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Semih Koray şunları söyledi:
- Artık NATO'da ortaklık kalmış değil. Eski ABD Başkanı Donald Trump zamanında NATO içindeki çatışma iyice ortaya çıktı. Yeni Başkan Joe Biden "Atlantik güçlerini yeniden birleştireceğim" dedi. Ama bunun olanaksız hale geldiği görüldü.
Türkiye taraflara sağ duyu çağrısı yaparken, NATO üyesi Almanya da Ukrayna'ya kendisini savunabilmesi için silah göndermeme kararı almıştı. Berlin'in tavrı konuşulurken bir haber de Zagreb'den geldi.
Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, Rusya ile Ukrayna arasında çatışma çıkması durumunda Hırvat askerleri geri çekeceğini açıkladı. Milanovic, olanların ABD iç politikasının dinamikleriyle ilgili olduğunu savundu.
2009 yılından beri NATO üyesi olan Hırvatistan'ın bu tavrı geniş yankı uyandırdı. Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Prof. Dr. Semih Koray, Zagreb'in kararının domino etkisi yaratacağını söyledi.
Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Semih Koray:
- ABD istediğini yaptırma gücünü kaybetti. Afganistan da bu sürece olumlu etki yaptı. ABD en güvenilmez müttefik oldu. Çatışma ve kaos istediğinde ülkeler buna karşı koyuyor. Hatta ABD'yi caydıracak adımlar atıyorlar. Gelinen durumda ABD'yi her adımından caydırmak mümkün. Hırvatistan'ın tavrı aynı zamanda diğer ülkelere de örnek olacaktır.