''Sürece Putin karar verecek''

Rusya’nın, NATO’nun doğuya genişlemesi konusunda güvenlik garantisi taleplerine Amerika Birleşik Devletleri, yazılı yanıt verdi. Ukrayna'nın NATO üyeliği ile Rusya'nın talebini reddeden ABD Yönetimi, Ukrayna'ya silah sevkiyatının da süreceğini açıkladı. Rusya’dan da "en önemli taleplerimize olumlu yanıt alamadık" açıklaması geldi. Batı'nın kurnazca davrandığını söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğine Devlet Başkanı Vladimir Putin'in karar vereceği

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya’nın güvenlik garantisi taleplerine yanıtını Moskova’ya iletti. Rusya’dan “ana taleplerimize olumlu yanıt yok” açıklaması geldi.

Washington yönetiminin, Moskova’ya ilettiği belgede, Ukrayna’nın kendi ittifaklarını seçme hakkı vurgusu yapıldı. Rusya’nın, Ukrayna'nın NATO’ya alınmaması yönündeki talebi geri çevrildi. Belgenin ayrıntılarını ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken açıkladı:

- Rusya'ya gönderdiğimiz mektup kamuoyu önünde söylediklerimizin tekrarıdır. Belge, ABD ve müttefiklerinin endişelerini içeriyor. Cevabımız ABD'nin diyaloga açık olduğunu ve diplomasiyi tercih ettiğini yansıtıyor.

Rusya’ya yönelik yaptırım tehditlerini yineleyen Blinken, Ukrayna’ya silah sevkiyatının da süreceğini söyledi:

- Kiev'e yaptığımız askeri yardım bu hafta 3 parça halinde ulaşacak. Bu yardımların içinde Ukrayna'da ön saflarda kullanılacak Javelin füzeleri, diğer terörle mücadele sistemleri, 283 ton cephane ve askeri teçhizat olacak. Daha çok yardımın da önümüzdeki günlerde gitmesi bekleniyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, ülkesinin, NATO'nun doğuya doğru genişlemesini durdurma yönündeki en önemli talebine olumlu yanıt alamadıklarını açıkladı. Lavrov, bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in karar vereceğini belirtti:

- İkincil konularda umut verici bir yaklaşım var. Ancak en önemli konuya olumlu bir yanıt yok. Devlet başkanı Vladimir Putin'e rapor sunacağız ve sonraki adımlarımıza başkan Putin karar verecek.

Lavrov, ABD’ye sundukları tekliflerde iki önemli yaklaşım üzerinde durduklarını söyledi; “Batı bu konularda kurnazlık yapıyor” dedi:

- Tekliflerimizde, birbiriyle ilişkili iki önemli yaklaşım var. Birincisi, her devletin askeri ittifakları özgürce seçme hakkı olduğu… İkincisi ise her devletin, kendi güvenliğini başkalarının güvenliği pahasına güçlendirmeme sorumluluğu… Bu ilke bilinçli olarak konuşulmuyor.
abd rusya amerika Ukrayna Putin silah güvenlik terörle mücadele lavrov vladimir putin Başkan