Zeytindalı Harekatı'nın 4. yılı

Türk Ordusunun Suriye'nin kuzeyine düzenlediği Zeytindalı Harekatı'nın. bugün 4. yıl dönümü. 57 günde tamamlanan harekatın sonunda Afrin YPG/PKK'dan temizlendi. Mehmetçiğin gölgesinde 4 yıldır, bölgede huzur hakim.

Takvim yaprakları 20 Ocak 2018’i gösterdiğinde Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG kontrolündeki Afrin bölgesinde sınır ötesi Zeytindalı Harekatı'na başladı. Harekat, Fırat Kalkanı Harekatı’nda şehit düşen 72 Türk askeri anısına havalanan 72 savaş uçağının terör hedeflerini bombalamasıyla başladı. Zorlu arazi ve kış şartlarında 8 ila 10 bin teröriste karşı kararlılıkla yürütülen harekat 57 gün sürdü.

Teröristler hem bölge halkına zulmediyor, hem de Afrin'i üs olarak kullanıyordu. Bölgenin makus talihi Türkiye'nin müdahalesiyle değişti. Mehmetçik, ABD’nin, ikinci İsrail projesini bozdu.

Harekatın adı bölge halkının yıllardır hasret kaldığı barışın simgesi Zeytindalı'ydı. Mehmetçik , dağlık arazide teröristlerle göğüs göğse çarpışarak ilerledi. Ne teröristlerin kazdığı tüneller ne de çetin kış şartları birliklerin ilerleyişini durdurdu. Önce, ilk kritik hedef olan Burseya Dağı temizlendi. Sonra sıra Darmık Dağı, Racu ve Cinderes'e geldi.

Zeytindalı  Harekatı ile karadan ve havadan terör yuvalarını yerle bir eden Mehmetçik Afrin’de 57 günde destan yazdı. 18 Mart 2018 ‘de harekat tamamlandı. Afrin, terör örgütü PKK’nın işgalinden kurtarıldı. Terör örgütünün varlığı sona erdirildi. İlçeye güven ve huzur tesis edildi.

Zeytin Dalı Harekatı ile Afrin'e huzur geldi, bölge yeniden imar edildi. Güvenliğin tesis edilmesinin ardından hayatın normale dönmesi için adımlar atıldı.

Su, elektrik ve kanalizasyon alt yapısı yenilendi, karayolları onarıldı. 1 hastane, 6 sağlık ocağı, 135 cami ve 263 okul bakımdan geçirilerek hizmete açıldı.YÖK tarafından açılan Eğitim Fakültesi sayesinde bölge gençleri yüksek öğrenim imkanına kavuştu. Zeytin Dalı Gümrük Kapısı'nın açılmasıyla bölge ekonomisi büyük canlanma yaşadı.

sağlık abd türkiye pkk suriye YPG terör terörle mücadele eğitim ocak kış 20 ocak