Meclis'te ekonomi mesaisi

Meclis bu hafta yoğun mesaisine devam edecek. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda mini ekonomi paketi ele alınacak. Genel Kurul’da yeni ekonomik sistemin yapısını oluşturan teklifin görüşmeleri tamamlanacak. Karma Komisyon’da ise PKK'lı teröristle fotoğrafları çıkan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in fezlekesi görüşülecek.

Meclis yoğun mesaisini bu hafta da sürdürecek. HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in fezlekesi gündemde olacak.

Meclis ekonomi ile ilgili düzenlemeleri ele almaya devam ediyor. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu 17 Ocak Pazartesi günü saat 14’te toplanacak. Komisyonda Ak Parti’nin sunduğu 4 maddelik mini ekonomi teklifi görüşülecek.

Teklifle yabancı para ve altınlarını Türk lirasına çeviren kurumların Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarından elde edecekleri faiz ve kar payları vergiden istisna olacak. Kur farkı kazançlarının son 3 aya isabet eden kısmı istisna kapsamında olacak. Bu hafta içinde bu teklifin Meclis Genel Kurulu’na getirilmesi hedefleniyor.

Meclis Genel Kurulu ise 18 Ocak Salı günü toplanacak. Genel Kurul’da yeni ekonomik sistemin yapısını oluşturan 18 maddelik teklifin görüşmeleri tamamlanacak.

Teklifin kalan 7 maddesi arasında memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamlar yer alıyor. Bu nedenle 2,5 puanlık artış, 15 Ocak'ta maaşlarına yansımadı. Teklif yasalaşınca fark ödenecek.

Memurlar teklifle enflasyon farkı dahil yüzde 30,95 zam alacak. Emeklilerin alacağı en düşük aylık ise 2 bin 500 lira olacak.

Teklifle doğal gaza kademeli fiyatlandırma getirilirken iklim şartlarına göre tarife belirlenmesi için BOTAŞ'a yetki verilecek. Bireysel emeklilik sisteminde ise yüzde 25 olan devlet katkısı yüzde 30'a çıkartılacak.

20 Ocak Perşembe günü ise Meclis Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon saat 11’de toplanacak. Komisyonda etkisiz hale getirilen PKK'lı terörist Volkan Bora ile fotoğrafları ortaya çıkan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkındaki fezleke görüşülecek.

Toplantı Karma Komisyon Başkanı Bekir Bozdağ başkanlığında yapılacak. Hakkında dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle hazırlanan 34 fezlekesi bulunan Güzel’in 2 dosyası komisyonda ele alınacak. 2 fezlekede de Güzel hakkında terör örgütü üyeliği suçlaması yer alıyor.

Karma Komisyon önce Hazırlık Komisyonu kuracak. HDP’li Güzel’in fezlekesi ilk önce burada görüşülecek. HDP’ye tepki göstermemekle eleştirilen İyi Parti, fezlekeye “Evet” oyu verecek.

Hazırlık Komisyonu hazırladığı raporu Karma Komisyona sunulacak. Ardından fezleke Karma Komisyon’da ele alınacak. Genel Kurul’a gelen fezlekeye Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması için 151 milletvekilinin “Evet” oyu vermesi gerekecek.

Ankara pkk terörist ak parti hdp terör ekonomi meclis kar zam yaşam ocak memur Semra Güzel terörist Semra Güzel PKK terörist Semra Güzel HDP Semra Güzel fezleke memur maaşları 2022 enflasyon farkı 15 ocak