Rüzgar enerjisi ihalesinde teklifler alındı

YEKA yani Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları ihalesine teklifler alındı. Enerji bakanlığının açtığı ihalede 8 dev şirket yarışacak. Bunlardan 4'ü Alman, 2'si Çinli, 1'i Amerikalı, 1'i de Danimarkalı...

İhaleye, Alman Enercon Polat ve Limak Enerji konsorsiyum olarak teklif verdi. Alman Siemens Türkerler ve Kalyon'un birlikte teklif verdiği ihaleye, Çinli Goldwind Akfen ve Beyçelik ile Amerikalı General Electric Fina ile Danimarkalı Vestas Enerjisa ile, Alman Nordex'de İklim Elektrik Yatırım, MKS Marmara ve Zorlu Enerji olarak teklif verdi. Çinli MingYang de ihaleye İlk İnşaat ile katılacak. Alman Senvion ise IC İçtaş Enerji ile teklifini sundu.

Rüzgar enerjisinde düyanın en büyük ilk 10 firmasının 8'i ihalede teklif verdi. Dünyanın 8 dev şirketi Türkiye'nin rüzgar enerjisini üretmek için yarışacak.

Dünya devlerinin yarışacağı ihale ağustos alında yapılacak. Kazanan firma 100 milyar doların üzerinde rüzgar tesisi yatırımı yapacak. Üretimde yüzde 65 yerlilik oranı yaklanarak rüzgar türbini üretilecek.

Toplam 5 alanda 10 yıl boyunca yüzde 80'i Türk mühendislerden oluşan ekiple ARGE faaliyetleri yürütülecek. Yatırımla 3 bin 750 kişiye iş sağlanacak.

Rüzgar türbinlerinin kurulacağı bölgeler de seçildi. Kayseri-Niğde, Sivas, Edirne-Kırklareli-Tekirdağ, Ankara-Çankırı-Kırıkkale, Bilecik-Kütahya, Eskişehir bölgeleri tercih edilecek.

Yerli rüzgar santrallerinin devreye girmesiyle 1 milyon evin yıllık enerji ihtiyacının rüzgardan karşılanması planlanıyor.