Terör saldırılarıyla mücadelenin püf noktaları neler

El yapımı patlayıcılar terör örgütlerinin en yoğun kullandığı saldırı aracı. Peki bu saldırılarla mücadelenin püf noktaları neler, el yapımı patlayıcıların gerçek mağdurları kimler? Emekli Tuğgeneral Doktor Oktay Bilgin, Ulusal Kanal'ın sorularını yanıtladı.

İntihar saldırıları, bombalı araçlar, asfalt altına döşenen tesisatlar... Terör örgütlerinin e sık kullandığı saldırı yöntemlerinin ortak noktası ise el yapımı patlayıcılar...

Peki el yapımı patlayıcılarla mücadelenin püf noktaları neler? Merkez Strateji Enstitüsü'nün İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlediği seminerde bu sorunun yanıtı tartışıldı.

"El Yapımı Patlayıcılar ve İnsani Güvenlik" Semineri'nin sunumunu yapan emekli Tuğgeneral Doktor Oktay Bilgin, Ulusal Kanal'ın sorularını yanıtladı.

Bilgin, el yapımı palatıyıcıların malzeme çeşitliliği ve kullanım esnekliklerinin yarattığı tehlikeye dikkat çekti.

Türkiye'de el yapımı patlayıcılar konusunda kurumlar arası bilgi paylaşımı söz konusu değil. Bu durum sağlıklı veri analizleri yapılmasını oldukça zorlaştırıyor. Uzmanların önerisi ise, el yapımı patlayıcılarla mücadele konusunda uzmanlaşan bir organizasyon.

İstatistiklere göre teröristlerin "el yapımı patlayıcılı" saldırılarında esas mağdur ne güvenlik güçleri, ne de askerler...

HABER: ÖZER SÜRMELİ

KAMERA: BÜLENT ÜNAL

ulusalkanal.com.tr