Ulusal Kanal, Ege'de Umut Harekâtı'nda

Onların gecesi gündüzü yok. Ege'de umut yolculuğu yarım kalan mültecilerin imdadına, "ALO 158" hattının diğer ucunda bekleyen Türk Sahil Güvenlik Ekibi yetişiyor. Ölümle burun buruna kalan mülteciler Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın Güven Gemisi ile hayata dönüyor. 2015 yılında tam 91 bin 612 mülteci bu gemi ile kurtarıldı. Peki, o operasyonlar nasıl yapılıyor? İşte yanıtı...

TCSG Güven Gemisi yaklaşık 19 aydır Ege Denizi'nde "Umut Harekatı" görevini icra ediyor. Güven Gemisi, Türkiye'de görev yapan ve tamamem milli üretim olan 4 büyük arama kurtarma gemisinden biri.

Güven, 20 gündür Çeşme, Didim ve Müsellim Boğazı'nda görevde. Ulusal Kanal, Güven Gemisi'nin yürüttüğü "Ege'de Umut Harekatı"na tanıklık etti.

80 personel, 2 hızlı kurtarma botu, 1 helikopter pisti bulunan Güven Gemisi, Türkiye'de inşaa edildi. Son teknoloji askeri teçhizat, seyir sistemi ve cihazları ile donatıldı.

Peki, arama kurtarma operasyonu nasıl gerçekleşiyor? Güven Gemisi'nin komutanı Binbaşı İsmet Bayır Ulusal Kanal'a anlattı.

Mülteciler için yaz, kış farketmiyor. Yunan Adaları'na geçmeye çalışan mültecilerin çoğunluğunu ise Suriyeli ve Afganistanlı mülteciler oluşturuyor.

2015 yılında Türk karasularında 91 bin 612 mülteci kurtarıldı. 2016'nın ilk ayında ise 503 mülteci sağ olarak kurtarıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı 2 arama kurtarma gemisi, 58 bot, 9 helikopter, 3 sabit kanatlı uçak ve 3 mobil radar ile Ege Umut Harekatı'na devam edecek.

HABER: DENİZ ÇAĞLAYAN

KAMERA: ŞENGÜL DERİN

ulusalkanal.com.tr