Çorlu Kültür Sanat ve Spor Festivali'nde, 35 farklı zanaatkâr eserlerini tanıttı

Ülkemizin zengin zanaat mirasını, belediyelerin düzenlediği el sanatları festivalleri, geniş çevrelere tanıtıyor. Çorlu'da, bu yıl 10'ncusu düzenlenen Çorlu Kültür Sanat ve Spor Festivali'nde, Türkiye'nin dört bir yanından 35 farklı zanaatkâr eserlerini tanıttı.

Çorlu Belediyesi'nin düzenlediği 10'uncu sana festivali başladı. Anadolu El Sanatları Yaşatma ve Geliştirme Derneği birbirinden ilginç zanaatleri sergiledi. Kıspet yapımı, Bafra Zembili ve Mardin Telkarisi gibi el sanatlarından bazıları, ülkemizde sadece bir iki usta tarafından yapılıyor.

Türkiye'de faal olarak kıspet üreten üç ustadan biri olan Adem Kayın, kıspeti pehlivanın en yakın yol arkadaşı olarak tanımlıyor. Kıspet hazırlamak büyük bir ustalık ve ince işçilik gerektiriyor.

Dünyada birçok devlet başkanına telkari ürünleri gönderen ustalar, Mardin'in bu zanaatte bir numara olduğunu anlattı.

Anadolu'ya ait taş baskı eserleri devam ettiren ustalar, bugün bu zanaatte kullanılan tüm gereçleri de kendileri üretiyor. Taş baskının değeri, üretiminde kullanılan her malzemenin ustası tarafından hazırlanmasından geliyor.

İpek bileklikler üreten bir usta, insanların üretim becerisini arttırmak için, bilekliklere bir de küçük dokuma tezgahı tasarlamış. Alıcılar, hazır ürün almak yerine, bu küçük tezgahları satın alarak, sevdiklerine kendileri bileklik dokuyabiliyorlar.

İpek bileklik ustası, tarihi İpek Yolu'ndan örnek vererek, üretimde güven duygusunun önemini yineledi.