Göçle mücadele bilançosu açıklandı.
Türkiye'nin 3 buçuk yıllık kaçak göçle mücadele bilançosu açıklandı. 795 bin 875 kaçak göçmen ile 18 bin 775 organizatör yakalandı.
Asya, Avrupa ve Afrika'nın kesişim noktasındaki Türkiye, köprü niteliği taşıyor. Jeopolitik özelliği ile göçmenler için transit ülke Türkiye.
Ortadoğu, Kafkasya ve Balkanlar'daki çalkantılar nedeniyle Türkiye yıllardır göç akınıyla karşı karşıya.
Uyuşturucu ve terörden sonra en çok para kazandıran üçüncü suç türü göçmen kaçakçılığı.
Göçmenler, maddi olanaklarına göre 500 ila 7 bin euro arasında değişen ücretlere başka ülkelere taşınıyor. Organizatörler, 7 bin euro ve fazlasını ödeyeni lüks yatlarda, 500 euro civarı ödeme yapanı ise gayriinsani şartlarda "umut yolculuğuna" çıkarıyor.
Hem karada hem denizde güvenlik güçleri operasyonda. 2016 yılından Temmuz 2019'a kadar 795 bin 875 kaçak göçmen "umut tacirlerinin" elinden kurtarıldı.
18 bin 775 organizatör ise adalet karşısına çıkarıldı. Organizatörlerin 4 bin 883'ü tutuklandı.
Terör örgütü üyelerinin de gerek Türkiye'den kaçmak gerekse ülkeye girmek için göçmen kaçakçılarıyla yakın işbirliğinde olduğu tespit edildi.
2016'dan itibaren 343 FETÖ, 249 PKK/KCK üyesi ile dini istismar eden 240 ve aşırı sol örgüt üyesi 13 terörist yasa dışı sınır geçişi yaparken yakalandı.
İçişleri Bakanlığının verilerine göre, bu sene 144 kaçak göçmen, trafik kazası, donarak ve denizde boğulma gibi nedenlerle öldü. Trafik kazalarında 64 kaçak göçmen hayatını yitirdi.
Güvenlik yetkilileri, düzensiz göçle mücadelenin Türkiye sınırları içi ve dışında aralıksız devam edeceğini belirtti.