Merkez Bankası'ndan dövize müdahale

Merkez Bankası'ndan piyasaya müdahale geldi. Yükselen döviz kuru karşısında haftalık repo ihaleleri durduruldu. Böylece dolara olan talebin önü kesilecek. Ayrıca bankaların, Merkez Bankasında zorunlu döviz tutma oranı da artırıldı. Bankalar artık daha fazla yabancı parayı merkeze aktarmak zorunda... Ancak Merkez'in hamleleri kurun ateşini söndüremedi.

Yükselen döviz kuruna karşı hamleler peş peşe geldi. Merkez Bankası'ndan piyasaya müdahale geldi.

Merkez önce repo ihalelerine ara verdi. Ardından ikinci müdahale geldi.

Merkez Bankası, Türk lirasındaki sert değer kayıplarının ardından ana fonlama aracı olan 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verdiğini açıkladı. Yani bankaların Türk lirasına ulaşması zorlaştırıldı. Uzmanlara göre; bu adımla dolara olan talebin önü kesilmek isteniyor.

Repo ihalelerine ara veren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türk Lirasında zorunlu karşılıklar düşürüldü, yabancı parada ise artırıldı.

Bu son hamle ile bankalar artık daha fazla yabancı cinsten parayı Merkez Bankası'na aktarmak zorunda... Bu değişiklikle piyasaya 2,8 milyar dolar likidite verilmesi bekleniyor.

Merkez Bankası açıklamaları piyasalarda karşılık bulmadı. Kurun ateşi sönmedi. 6 lira 24 kuruş civarında işlem gören dolar/TL kuru açıklama ile birlikte 6 lira 21'in altına düştü. Daha sonra 6,24 seviyesine dayandı.