Batı sınırı Aselsan'ın "ateş"ine emanet

Türkiye'nin batı sınırı Aselsan'ın geliştirdiği ATEŞ Mobil Sınır Güvenlik Sistemi'ne emanet. Türkiye'nin milli savunma sanayi şirketi Aselsan, Türkiye-Yunanistan sınır hattında kullanılacak 10 adet yüksek teknolojili aracı Edirne ve Kırklareli'deki birliklere teslim etti. Türkiye'nin Yunanistan-Bulgaristan sınır hattında toplam 57 araç görev yapıyor.

Türkiye'nin Batı sınırı ASELSAN'ın ATEŞ'ine emanet. ASELSAN, Türkiye'nin batı sınırlarındaki güvenlik tedbirlerinin artırılması amacıyla ATES¸ Mobil Sınır Güvenlik Sistemi teslimatlarını tamamladı.

Türkiye'nin lider savunma sanayi şirketi ASELSAN, yeni sınır güvenliği çözümüyle aldığı ilk sorumluluğu yerine getirdi. Türkiye-Yunanistan sınır hattında gözetleme kapasitesini artırmak amacıyla geliştirilen ATES¸ Mobil Sınır Güvenlik Sistemi'nin son teslimatları yapıldı. Teslim edilen son 10 araçla birlikte Yunanistan ve Bulgaristan sınırında görev yapan araç sayısı 57'ye ulaştı.

Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı fonları ile desteklenen proje kapsamında, kalan 10 sistem Edirne ve Kırklareli'deki sınır birliklerine teslim edildi. AB çapında yeterliliği sağlayan tüm firmaların katılımına açık gerçekleştirilen ihale kapsamında ASELSAN en iyi fiyat ve teknik çözümü vererek birinci oldu.

ATEŞ Mobil Sınır Güvenlik Sistemi'nde, araç platformu olarak Hızır 4x4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçları kullanıldı. Araçta ASELSAN ürünü Acar Kara Gözetleme Radarı, Şahingözü-OD elektro-optik sensör sistemi, 9661 V/UHF kara telsiz sistemi ve Seda atış yeri tespit sistemi bulunuyor. Yine ASELSAN tarafından tasarlanan SECANS Güvenlik Yönetim Yazılımı ile tüm sensörlerin kontrolü ve bir arada çalışabilmesi sağlanıyor.

Aracın sensörleri sayesinde, gece/gündüz olumsuz hava koşullarında askeri birlikler kısa, orta, uzun menzilde mobil gözetleme yapabiliyor. Hedeflerin koordinatları belirlenebiliyor, termal kamera ile takip altına alınabiliyor. Ayrıca tüm bu görüntüler sürekli kaydedilebiliyor.

Trakya sınırlarında kullanılacak sistemler sayesinde yasa dışı göçmen ve kaçakçılar tespit edilecek, Türkiye-Avrupa Birliği sınır hattı güvenliği artacak. 57 adet zırhlı keşif gözetleme aracının sözleşme bedeli yaklaşık 30 milyon Avro.