'Çingene kızı' evine dönüyor

Gaziantep'teki Zeugma Antik Kenti'nden müjdeli bir haberle devam ediyoruz. Kentin önemli simgelerinden biri haline gelen "Çingene Kızı" mozaiğinin yurt dışına kaçırılan kayıp parçalarının 1 aya kadar kente getirilmesi bekleniyor.

Onu bütün dünya "Çingene Kızı" adıyla tanıdı. Gaziantep'in Nizip ilçesine Bağlı Belkıs köyündeki Zeugma Antik Kenti'nde bulundu Çingene Kızı.... Antik kentteki eşsiz mozaiklerden yalnızca biri aslında. Ama Çingene Kızı'nın esrarengiz bakışlarındaki gizem, Zeugma'yı tüm dünyaya tanıttı.

Ancak bugüne kadar insanlara hep yetim baktı Çingene Kızı. Çünkü Zeugma'dan çalınan çok sayıdaki mozaik, yurtdışına kaçırılmıştı. Ama sonunda 2,5 yıldır sürdürülen çalışmalar meyvesini vermek üzere. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ABD'nin Bowling Green Eyalet Üniversitesi arasında bir iade protokolü imzalandı.

Protokol çalışmaları kapsamında, Zeugma'dan çalınan mozaiklerin 12 tanesi Gaziantep'e iade edilecek. ABD'deki üniversitede bulunan orjinallerinin yerine ise mozaikten yapılacak replikalar yerleştirilecek. Gaziantep'e, yani doğduğu topraklara geri dönecek olan parçalar, Zeugma Mozaik Müzesi'nde Çingene Kızı ile birlikte yılbaşından önce tüm dünyanın ziyaretine açılacak.