İzmir'in sosyal ve kültürel geçmişiyle ilgili eşsiz bulgulara ulaştılar....

Mezarlık denilince genellikle bir ürperti gelir ama bu haber farklı... İzmir'de bilim adamları bir mezarlıkta çalıştı. Mezar taşlarını okudular ve İzmir'in sosyal ve kültürel geçmişiyle ilgili eşsiz bulgulara ulaştılar....

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi öğretim elemanları, Kokluca Mezarlığı’nı mercek altına aldı.

İzmir’in en eski gömü alanı olan Kokluca Mezarlığı’ndaki 250’yi aşkın mezarda Osmanlı harflerin olduğu tespit edildi. Osmanlıca metinler bugüne kadar ilk kez okundu.

Altı ayda tamamlanması hedeflenen “Kokluca Mezar Kitabeleri Projesi”, Tarih, Türk-İslam Arkeolojisi ile Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri ortaklaşa yürütüyor.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömür Ceylan’a göre mezar taşları İzmir’in kara kutusu.

Taşlar her ne kadar mezar kitabeleri olsa da, aslında her biri arkasında en az bir, bazen de çok daha fazla yaşanmış insan hikâyesini barındırıyor. Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cahit TELCİ ise bu duruma dikkat çekti.

Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Özer Küpeli de “birçok eski mezarın yok olmaya yüz tuttuğuna” söyledi.

Akademisyenlerin imzasını taşıyan ve alan çalışması büyük ölçüde tamamlanan “Kokluca Mezar Kitabeleri Projesi” kitaplaşacak. Böylece kentin binlerce yıllık tarihine farklı bir noktadan ışık tutmuş olacak.