Büyük Zaferin 93. yılı

30 Ağustos Zaferi Bayramı'nın 93'üncü yıldönümü törenleri Anıtkabir'de düzenlenen törenle başladı. Devlet Erkanının Aslanlı yol yürüyüşünde ilkler yaşandı. HDP'li bakanlar ile MHP'li Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ilk kez Başbakan Davutoğlu'nun arkasında yürüdü. Devlet Bahçeli ve Selahattin Demirtaş ise törene katılmadı. Törenler sırasında Anıtkabir üzerinde uçan bir hava aracı gerginliğe neden oldu. Siirt'teki törenlere ise Vali'nin tepkisi damgasını vurdu.

30 Ağustos Zafer Bayramı için ilk tören Anıtkabir'de düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Devlet Erkanında; Başbakan Davutoğlu, Geçici hükümetin bazı bakanları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kuvvet Komutanları ve Yüksek Yargı mensupları katıldı.

Seçim Hükümeti'nin HDP'li bakanları Müslüm Doğan ile Ali Rıza Konca ve Başbakan Yardımcısı MHP'li Tuğrul Türkeş kortejde birlikte yürüdü. Türkiye'nin ilk başörtülü bakanı Ayşen Gürcan ise törene katılmadı.

MHP lideri Devlet Bahçeli ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Anıtkabir'deki törende yoktu.

Aslanlı yoldaki yürüşüyün ardından Devlet erkânı mozeleye çıkarak Atatürk'ün huzuruna çelenk bıraktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Misak-ı Milli Kulesi'nde Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Erdoğan "30 Ağustos'un 93'üncü yılında tehdit sürüyor" mesajı verdi.

Anıtkabir'deki tören öncesi İnsansız Hava Aracı gerginliği yaşandı. Anıtkabir üzerinde tespit edilen Oktokopter aracının TRT'ye ait olduğu ve Anıtkabir yönetimine bilgi verilmediği ortaya çıktı.

Anıtkabir'deki törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe'de kutlamaları kabul etti. Devlet Erkanı daha sonra Atatürk Kültür Merkezi'ndeki törende bir araya geldi. Erdoğan, üzeri açık klasik bir otomobille tribünleri selamladı.

Törenlerde, yerli üretim Hürkuş uçağı, T - 129 Atak helikopteri ile Türk Yıldızlar gösteri uçuşları düzenledi.

KKTC’deki törenlerin merkezi Lefkoşa oldu. Resmi geçit töreninde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt eşliğinde tören birliklerini denetledi.

Siirt'te yapılan 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerinde ise Vali ile Belediye Başkan Yardımcısı arasında ilginç bir diyalog yaşandı.

Siirt'te, askerler, 3. Komando Tugay Komutanlığı'ndan törenin başladığı Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na kadar "Her şey Vatan için" ve "Vatan sana canım feda" sloganları eşliğinde yürüdü.

Atatürk Anıtı'ndaki çelenk törenine katılan Vali Mustafa Tutulmaz, törene katılmayan Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan'a tepki gösterdi. Başkan yardımcısına "Belediye Başkanı nerede?" diye soran Vali, net bir cevap alamayınca "Ne yapıyor, bölgeyi mi kurtarıyor, özerklik mi ilan edecekler?" diye sordu.

ulusalkanal.com.tr