Kızılırmak'ta koruma önlemleri

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti, en üst düzey korunacak alan statüsü kazanmak üzere. Yeni doğal sit alanları yönetmeliğine göre, Kızılırmak deltasının Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca "Kesin korunacak hassas alan" ilan edilmesi bekleniyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti, "Kesin korunacak hassas alan" ilan edilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Aydemir, Kızılırmak Deltası'nın Türkiye'nin önemli sulak alanlarından birisi olduğunu söyledi.

Türkiye'deki doğal sit alanlarının koruma seviyeleri yeniden adlandırılıyor. Yeni tescil yönetmeliği ile 3 farklı koruma seviyesi belirleniyor. 359 kuş türüne ev sahipliği yapan Kızılırmak Deltası, en yüksek koruma statüsü anlamına gelen "Kesin korunacak hassas alan" olarak tanımlanacak. Deltanın korunması için en ileri teknolojiler kullanılıyor.

Ayrıca deltadaki biyolojik çeşitliliğin saptanması için 13 kişilik uzman ekip, 2 yıl boyunca tüm canlıların kaydını tutacak. Kaçak avcılara da göz açtırılmayacak.