HSYK, Sarıkaya'yı 8 gerekçe ile men etti

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Şemdinli kumpasının savıcısı Ferhat Sarıkaya'nın görevden alınışına ilişkin gerekçelerini açıkladı. Buna göre, "Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt'ın soruşturmaya dahil ederek yıpratılması, Sarıkaya'nın FETÖ tarafından mesleğine döndürülmesi" gerekçe olarak gösterildi.

Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt'ın yıpratılması, yasaya aykırı soruşturmalar yürütmesi, FETÖ mensupları tarafından maddi olarak desteklenmesi... HSYK, FETÖ'nün ilk kumpaslarından olan Şemdinli davasının savıcısı Ferhat Sarıkaya'nın görevinden men edilmesine ilişkin gerekçelerini açıkladı.

Buna göre gerekçede, "Sarıkaya, FETÖ üyesi dönemin Van Cumhuriyet Başsavcıvekili İbrahim Özer'den gelen talimat doğrultusunda Şemdinli ilçesinde küçük bir olayı büyüttü" denildi.

"Büyükanıt'ı yine o tarihlerde Van Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İlhan Kaya'nın isteğiyle soruşturmaya katmak ve yıpratılması" Sarıkaya'nın görevden alınmasının gerekçeleri arasında gösterildi.

Bir diğer gerekçe ise yine Kaya'nın talebi doğrultusunda, Emniyet Müdürü Mustafa Uçak'ın flash bellek ile getirdiği bilgilerle iddianame hazırlamış olması.

Gerekçeler arasında, 2006 yılında görevinden ihraç edilen Savcı Sarıkaya'nın 2010 yılında FETÖ tarafından mesleğine geri döndürülmesi, FETÖ mensubu savcı Burhan Yaz’dan 20 bin Türk Lirası para alması ve yasalara aykırı soruşturma yürütmesi de gösterildi.