AB ve Yunanistan'a Libya yanıtı
Türkiye ile Libya’nın hidrokarbon iş birliği Avrupa’yı rahatsız etti. Avrupa Birliği ve Yunanistan iki ülke arasındaki mutabakat muhtırasını hedef aldı, Türkiye’nin yanıtı net oldu. Dışişleri Bakanlığının açıklamasında “itirazların ülkemiz açısından hiçbir önemi ve kıymeti yoktur” denildi.
Türkiye ve Libya arasında hidrokarbon alanında imzalanan anlaşma, Avrupa'da rahatsızlık yarattı.
Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler Sözcüsü Peter Spano, anlaşmanın yasal olmadığını savundu. Benzer bir açıklama da Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi.
Türkiye’nin, Avrupa’nın itirazlarına yanıtı ise net ve sert oldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ardından Bakanlık Sözcüsü Tanju Bilgiç de "Avrupa’dan yapılan itirazların ülkemiz açısından hiçbir önemi ve kıymeti yoktur.” açıklaması yaptı.
“HİÇBİR ÖNEMİ VE KIYMETİ YOKTUR”
Türkiye ve Libya’nın iki egemen devlet olduğuna vurgu yapan Bilgiç, anlaşmaya yapılan itirazların da Birleşmiş Milletler’in temel ilkelerine de aykırı olduğunu vurguladı. Yunanistan’ı ve Avrupa Birliği’ni uyardı:
- Maksimalist deniz yetki alanı talepleriyle sadece ülkemizin değil, Libya'nın da meşru haklarını gasp etmeye çalışan Yunanistan'ın Türkiye-Libya ilişkilerinin daha da ilerletilmesini önleme çabaları sonuç vermeyecektir. Avrupa Birliği ise egemen üçüncü ülkeler arasındaki anlaşmalar hakkında yorum yapacak veya hüküm verecek uluslararası bir yargı organı değildir. Hem Avrupa Birliği’ni hem de üye ülkeleri, sınırlarını ve yetkilerini aşmamaya, uluslararası hukuka ve BM ilkelerine uygun olarak devletlerin egemenliklerine ve eşitliklerine saygı göstermeye davet ediyoruz.
Türkiye ile Libya Milli Birlik Hükümeti arasında imzalanan anlaşma, hidrokarbon alanında karada ve denizde bilimsel, teknik, teknolojik, hukuki, idari ve ticari iş birliğinin geliştirilmesini öngörüyor.