Alzheimerı önlemek için ne yapılmalı?

Türkiye Alzheimer Derneği, Alzheimer günü nedeniyle farkındalık etkinliği düzenledi. Derneğin Ankara Şube Başkanı Doç. Dr. Gül Yalçın Çakmaklı, Türkiye’de yaklaşık 700 bin kişinin alzheimer olduğunu söyledi. Çakmaklı, hastalığın önlenmesi için yapılması gerekenleri de anlattı.

Her yıl 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü olarak kutlanıyor. Bu kapsamda Ankara’da Alzheimer Farkındalık Buluşması düzenlendi.

Türkiye Alzheimer Derneği’nin düzenlediği buluşmada dernek, hasta ve hasta yakınlarıyla bir araya geldi.

Derneğin Ankara Şube Başkanı Doç. Dr. Gül Yalçın Çakmaklı, alzheimerın görülme sıklığının arttığını belirtti:

- Yaşla birlikte de görülme sıklığı artıyor. Alzheimer hastalığı yakın dönemde unutma, unutkanlık, hesap yapma güçlüğü, yer yön bulma zorluğu, davranış değişikliği gibi sorunlarla ilerleyici bir hastalık. Bu nedenle toplumda sıklığı artan bir hastalık olması nedeniyle bizim için farkındalığın artması önemli.

Ulusal Kanal’ın sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Çakmaklı, alzheimerın önlenmesi için yapılması gerekenleri sıraladı. Çakmaklı, sosyalleşme, kitap okumayı da önlemler arasında sıraladı:

- Damar risk faktörleri dediğimiz şeker hastalığı, tansiyon, kolesterol, sigara kullanımı, aşırı alkol kullanımından kaçınmak. Düzenli egzersiz yapılması, dengeli meyve sebzeden diyet tüketilmesi. İşitme kaybı olan kişilerin gerekiyorsa işitme cihazı kullanması önem taşıyor.

Doç. Dr. Gül Yalçın Çakmaklı, alzheimerın tedavisine de değindi.

- Bir tane ilaç var. bu ilaç 2021 yılında Amerika’nın ilaç organizasyonu FDA tarafından onaylandı ama avrupada onaylanmadı. çünkü hakkında çelişkili sonuçlar var. yeni ilaçların bulunacağına yönelik umudumuz var.
türkiye amerika ulusal kanal Bir eylül