Bozdağ'dan istinaf mahkemeleri açıklaması
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, istinaf mahkemelerinin Danıştay ve Yargıtay’ın iş yükünü azalttığını açıkladı. Bozdağ, “İstinaf faaliyete geçmemiş olsaydı, Yargıtayımızın önündeki dosya sayısı 5 milyon civarında olacaktı” dedi. Adalet Bakanı İstinaf mahkemelerinin davaların görülme sürelerini uzatmadığını da kaydetti.
Adalet Bakanı 6’ncı Yılında İstinaf Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Cumhuriyetin ilk yıllarında olan istinaf mahkemelerinin kapatıldığını ardından 2004 yılında istinaf mahkemelerinin yasalaştığını söyledi.
Bozdağ, 18 bölgede adli istinaf, 9 bölgede ise idari istinaf mahkemesinin bulunduğunu, 400'ü aşkın dairede ise 2 bin 583 hakim ve savcının görev aldığını söyledi. Bundan sonraki hedefin de daire ve hakim, savcı sayısını Avrupa ortalamasına taşımak olduğunun altını çizdi.
Adalet Bakanı, istinaf mahkemelerinin en büyük faydasının Yargıtay ve Danıştay’ın iş yükünü azaltmak olduğunu vurguladı:
- Eğer istinaf faaliyete geçmemiş olsaydı, bugün itibariyle tahmini söylüyorum, Yargıtayımızın önündeki dosya sayısı 5 milyon civarında olacaktı. oran itibariyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gelen dosya sayısı yüzde 62 oranında düşmüştür.
Bekir Bozdağ, istinaf mahkemeleriyle ilgili eleştirilere de yanıt verdi:
- İstinafın faaliyete geçmesi, davaların görülme sürelerini olumsuz etkilemediği gibi davaların uzamasına da neden olmamış, aksine görülme sürelerini olumlu etkileyerek, davaların kısalmasına sebebiyet vermiştir.
Bozdağ, istinafı atlayarak temyize gidilmesine de değindi. “Bunun uygulayıcısı olmayacağız” dedi:
- İstinafı atlayarak temyiz uygulamasının uygulayıcı olmayacağız istinafa güveniyor ikinci derece yargılamanın şart olduğunu düşünüyoruz temyize gidecekse yine gidebilir istinafı yok sayarak bir adım atma doğru değildir.