Ankara ve Şam arasındaki görüşmelerde başlıklar neler?

MİT Başkanı Hakan Fidan’ın Suriyeli mevkidaşı ile Şam’da peş peşe yaptığı görüşmelerde üç önemli konuyu gündeme getirdiği belirtildi. İlk başlık “Terör örgütü YPG/PYD'nin ne olacağı”... 2’nci konu Ankara’nın “ılımlı muhalif” olarak tarif ettiği grupların sisteme nasıl dâhil edileceği… 3’üncü başlık ise “Türkiye’deki “mültecilerin dönüşünün nasıl ve ne zaman olacağı”...

Türkiye, değişen dış politikasına uygun olarak 11 yıldır bozuk olan Suriye yönetimi ile ilişkilerini normalleştirme adımları atıyor. Görüşmeleri MİT Başkanı Hakan Fidan’ın yürüttüğü biliniyor. Fidan, Şam’a gitti ve 2 gün mevkidaşı Ali Memlük ile peş peşe toplantılar yaptı.

MASADAKİ ÜÇ KRİTİK BAŞLIK 

Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat, Ankara-Şam görüşmelerinde MİT’in masaya getirdiği 3 konuyu yazdı:

- Son dönemde Şam Rejimi ile Ankara arasında arka kapı diplomasisi hızlandı. Peş peşe görüşmeler yapılıyor. Ankara açısından masadaki üç kritik başlık şöyle:
1- Terör örgütü YPG/PYD ne olacak?
2- Ilımlı muhalifler ne olacak? Sisteme nasıl dahil edilecekler?
3- Mültecilerin dönüşleri nasıl, ne zaman halledilecek?

İki ülke arasındaki temaslar olumlu yönde seyrettiği belirtiliyor. Bu bağlamda en önemli adımı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan attı. Partisinin merkez karar yürütme kurulunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Keşke Özbekistan'a gelse, görüşürdüm" sözleri ile “Suriye Cumhurbaşkanı Esad ile görüşme istediğini” dile getirdi.

Ankara’da iki liderin bir araya gelmesi için “biraz daha zaman var” değerlendirmeleri yapılıyor. İki devletin istihbarat örgütleri 2019’dan bu yana görüşüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifadesiyle zaman zaman “kara kediler” araya girse de Tahran’daki Erdoğan, Putin, Reisi görüşmesi ve ardından Erdoğan ile Putin’in Soçi’de vardığı mutabakattan sonra Ankara-Şam görüşmelerinin ivme kazandığı kaydediliyor.

İstihbarat örgütleri arka plan diplomasisi ile tarafları görüşme zeminine hazırlıyor. İkinci aşamada Türkiye ile Suriye Dışişleri Bakanlarının bir araya gelmesi bekleniyor. Diplomatik gelişmeler olumlu noktada olduğunda da ilişkilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Cumhurbaşkanı Esad düzeyine çıkması ön görülüyor.

Bölgedeki aktörler Rusya ve İran Türkiye’nin Suriye adımlarını destekliyor. Ankara-Şam normalleşme sürecinde Rusya’nın özellikle de Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yapıcı bir rol oynadığı biliniyor.

ankara türkiye rusya erdoğan Putin suriye terör reisi vladimir putin MİT Bir tahran şam son MİT Başkanı Hakan Fidan ali memlük