Erdoğan'dan ŞİÖ üyeliği açıklaması
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin hedefinin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üyelik olduğunu açıkladı. Özbekistan’da gazetecilerin sorusunu yanıtlayan Erdoğan, ŞİÖ üyeliği için Hindistan’ın dönem başkanlığına işaret etti. Cumhurbaşkanı'na "Rusya KKTC'yi tanıyacak mı?" sorusu da yöneltildi. Erdoğan, "beklentilerimizi tüm dünyaya anlatıyoruz" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 22. Şanghay İşbirliği Örgütü Liderler Zirvesi’nin sonuçlarını değerlendirdi. Erdoğan, Türkiye’nin Özbekistan’ın Semerkant kentinde yürüttüğü diplomatik görüşmeleri gazetecilere anlattı.
‘BUNDAN SONRAKİ ADIM ÜYELİK OLACAKTIR’
Cumhurbaşkanı Türkiye’nin hedefinin Şanghay İşbirliği örgütüne üyelik olduğunu açıkladı:
- Biz Şanghay Beşlisi içerisinde üye konumunda değiliz. Buraya ev sahibi Özbekistan’ın davetiyle özel konuk olarak katıldık. (…) Bundan sonraki süreç ise bu işin en ileri kademesine doğru atılacak bir adımdır. Bu adımda tabii önümüzdeki dönemin ev sahibi olacak Hindistan’daki görüşmelerde belki gündeme daha ileri seviyede gelecek. Üye olmak-olmamak hepsi ayrı ama bizim bu ülkelerle olan münasebetlerimiz, bu atılan adımla çok daha farklı bir konuma taşınmış olacaktır.
Bu ifadeler üzerine Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, Cumhurbaşkanı’na “kastettiğiniz Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üye olmak mı?” sorusunu yöneltti. Erdoğan da “Tabii. Hedef o” yanıtını verdi.
Semerkant’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapılan görüşmeyi de değerlendirdi Erdoğan. Tahıl koridorunun geleceğine ilişkin Putin ile mutabık kaldıklarını söyleyen Erdoğan, “’Biz az gelişmiş ülkelere bu tahıl koridorunu kullandırtalım, onlara ulaşalım, bunun gayreti içerisinde olalım’ dedik” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı'na “Rusya KKTC'yi tanıyacak mı” sorusu da soruldu, yanıt “Beklentilerimizi sadece Rusya'ya değil tüm dünyaya haklılığımızı anlatıyoruz” oldu. Erdoğan bu bağlamdaki “Türkiye ile Rusya’nın mevcut iş birliği alanlarını Doğu Akdeniz’de daha da genişletmeleri gibi ilave birtakım adımlar söz konusu olabilir mi?” sorusuna ise yanıt vermedi. Erdoğan, Rusya ile Akkuyu Nükleer Santrali konusunda mutabakatın sağlandığı bilgisini paylaştı.
Cumhurbaşkanı, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile yapılan görüşmesini değerlendirdi. Ermenistan’ın provokasyonları karşılığında Azerbaycan’ın operasyonu tamamladığına dikkat çeken Erdoğan, “Ermenistan provokasyonlardan vazgeçmesi, verdiği taahhütlere uygun davranarak bir an önce barış ve işbirliğine odaklanmalı” dedi.
“ÜRETİM EKONOMİSİNİN HÂSILASINI TOPLAMAYA BAŞLADIK”
Yeni Ekonomik Model ile ilgili de değerlendirmeler yapan Erdoğan, üretim ekonomisinin hâsılasını toplamaya başladıklarını söyledi.
Hazine Maliye ile Merkez Bankası el ele vererek üretken bir ekonomiyi büyütüyor. Çünkü bizim bu attığımız adımlar, tüketim ekonomisinin veya israf ekonomisinin neticesi değil; tam aksine üretim ekonomisinin bir neticesidir. Şu anda biz hasılayı toplamaya başladık. Şu an itibarıyla Merkez Bankamızın rezervi 115 milyar dolar civarında.