Dünya Bankası'ndan durgunluk uyarısı: Listenin başında ABD geliyor

Dünya Bankası, 2023 için ekonomilerde küresel durgunluk uyarısı yaptı. Merkez bankalarının eş zamanlı faiz artırmaları nedeniyle 2023'te küresel resesyon riskinin arttığını bildirdi. Dünyanın en büyük 3 ekonomisinin de keskin bir şekilde yavaşladığı belirten IMF, listenin başında ABD'nin olduğunu açıkladı.

Dünya Bankası, "Küresel Durgunluk Yakın mı?" başlıklı yeni raporunda, kritik uyarıda bulundu.

Banka raporunda, yüksek enflasyona karşı merkez bankalarının eş zamanlı faiz artırmaları nedeniyle 2023'te küresel resesyon riskinin arttığını bildirdi.

Merkez bankalarının bu yıl faiz oranlarını son 50 yılda görülmeyen bir eş zamanlılıkta yükselttiği belirtildi. Beklenen faiz oranı artışlarının ve diğer politika eylemlerinin küresel enflasyonu salgın öncesi seviyelere geri getirmek için yeterli olmayabileceği vurgulandı.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass, daha fazla ülke resesyona girdikçe daha da yavaşlamasının muhtemel olduğunu belirtti.

Raporda Dünyanın en büyük 3 ekonomisi keskin bir şekilde yavaşladığı belirtildi. Bu ülkelerin başında ise ABD yer alıyor.

Öte yandan Türkiye'de faizi geçtiğimiz yılın son 3 ayından itibaren başlayarak kademeli olarak yüzde 19'dan yüzde 14'e indirmişti. Merkez Bankası son toplantısında da 100 baz puan daha faiz indirimine gitti. Faiz yüzde 13'e indi.

Çin de faiz indiren ülkeler arasında. Çin Merkez Bankası Ağustos'ta, 1 yıllık politika faizini 10 baz puan indirerek 2.85'den yüzde 2.75'e çekti.

Rusya Merkez Bankası da faizi 50 baz puan indirdi. Böylece karar öncesi yüzde 8 olan faiz oranı yüzde 7.5’e düşürüldü.

abd türkiye rusya dünya bankası çin imf Merkez Bankası Bir son Çin Merkez Bankası rusya merkez bankası yüksek enflasyon