Türkiye ve Rusya iş birliğinde yeni dönem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanghay İşbirliği Teşkilatı 22. Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanghay İşbirliği Teşkilatı 22. Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Şanghay İşbirliği Örgütü 22'nci Devlet Başkanları Zirvesi'ndeki temasları kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi. Erdoğan ve Putin'in zirvenin düzenlendiği kongre merkezindeki görüşmesi, basına kapalı gerçekleşti.

Putin, Erdoğan'a tahıl anlaşmasına yaptığı katkılar nedeniyle teşekkürlerini sundu. Ukrayna'dan sevk edilen tahılın önemli bölümünün en yoksul ülkelere gideceğini umduklarını kaydeden Putin, şu ana kadar bunun sağlanamadığına dikkat çekti.

' TÜRKİYE'YE YAPILAN DOĞALGAZ SEVKİYATININ YÜZDE 25'İ RUBLEYLE ÖDENECEK'

Putin, Türkiye'ye yaptıkları doğalgaz sevkiyatının yüzde 25'inin rubleyle ödenmesi konusunda mutabakat sağladıklarını ifade etti. Putin, doğalgaz sevkiyatının yüzde 25'inin rubleyle ödenmesini öngören mutabakatın yakında uygulamaya konmasını beklediklerini belirtti.

'TÜRKİYE, RUS GAZININ AVRUPA'YA SEVKİYATINDA GÜVENİLİR BİR TEDARİKÇİ OLDU'

Türkiye'nin Rus gazının Avrupa'ya sevkiyatında oynadığı role vurgu yapan Putin, "Türkiye, bizim enerji kaynaklarımız için en güvenilir tedarik güzergahlarından biri haline geldi, sadece kendi ihtiyaçları için değil, AB ülkeleri için de. TürkAkım üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatı kesintisiz devam ediyor" diye konuştu.

Görüşme sonrasında Rusya Devlet Başkanı Putin şunları söyledi:

- Tahıl anlaşmasının imzalanması çabaları için Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum.
- Rusya’dan Türkiye’ye gaz arzının dörtte birinin ödemesi ruble üzerinden gerçekleşecek.
- Akkuyu Nükleer Santrali’nin önümüzdeki yıl faaliyete geçmesini umuyorum.
- Türkiye, Rusya’dan doğal gaz sevkiyatları için Avrupa da dahil en güvenilir rotalardan biri haline geldi, TürkAkım sorunsuz bir şekilde çalışıyor.
türkiye rusya erdoğan Putin cumhurbaşkanı Bir Şanghay İşbirliği Örgütü Şanghay