Türkmenistan'dan ŞİÖ'de tek Çin vurgusu

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Özbekistan'ın Semerkant kentinde Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov bir görüşme yaptı. Görüşmede Berdimuhammedov, "Türkmenistan, Çin'in tek Çin ilkesini sıkı şekilde desteklemektedir" dedi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Özbekistan'ın Semerkant kentinde Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov bir görüşme yaptı. Görüşmede Berdimuhammedov, "Türkmenistan, Çin'in tek Çin ilkesini sıkı şekilde desteklemektedir" dedi.

Forumlar Majmuasi Kompleksi'ndeki toplantıda Şi, Çin ve Türkmenistan'ın diplomatik ilişkilerin kurulmasından 30 yıl önce ikili ilişkilerin sürekli, sağlam ve istikrarlı bir şekilde büyümesinin keyfini çıkardığını ve stratejik ortaklığın yüksek bir seviyeye ulaştığını kaydetti.

Şi, Çin-Türkmenistan ilişkilerine her zaman stratejik ve uzun vadeli bir perspektiften baktığını, Türkmenistan'ın kendi ulusal koşullarına uygun, bağımsız olarak seçtiği kalkınma yoluna saygı duyduğunu ve Türkmenistan'ın içişlerine ve istikrar ve kalkınma sürecine her türlü dış müdahaleye karşı çıktığını da sözlerine ekledi. Çin, birbirine sıkıca destek olmak, ikili ilişkileri ilerletmek ve iki halka daha fazla fayda sağlamak için Türkmenistan ile çalışmaya devam edecek.

Şi, iki ülkenin kalkınmasına ve canlanmasına yeni bir ivme kazandırmak için iki tarafın doğal gaz iş birliğinin boyutunu ve ölçeğini artırması gerektiğini vurguladı.

İki ülkenin kaynak dışı alanlarda işbirliğini hızlandırması ve Kuşak ve Yol Girişimi'ni (BRI) Türkmenistan'ın Büyük İpek Yolu'nu canlandırma stratejisiyle sinerji oluşturması gerektiğini kaydetti.

Ayrıca, iki ülke arasında insandan insana yeni bir platform ve kültürel alışveriş için yeni bir platform sağlamak için iki tarafın mümkün olan en kısa sürede karşılıklı olarak kültür merkezleri kurmayı teslim etmesi gerektiğini söyledi.

Şi, Çin tarafının daha erken bir tarihte Türkmenistan'da bir Luban çalıştayı kurmaya ve Türkmenistan ile COVID-19 müdahale işbirliğini güçlendirmeye devam etmeye hazır olduğunu söyledi.

Şi konuşmasında, "Çin, Çin+Orta Asya (C+C5) Toplantı mekanizması kapsamında Türkmen tarafı ile işbirliğini güçlendirmeye, Küresel Kalkınma Girişimi ve Küresel Güvenlik Girişimi'ni uygulamaya, uluslararası koordinasyonu geliştirmeye, gelişmekte olan ülkelerin yakınlaşan çıkarlarını korumaya ve katkıda bulunmaya hazırdır. "dedi.

Berdimukhamedov ise Türkmenistan ile Çin arasında 30 yıl önce diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana ikili ilişkilerin sorunsuz geliştiğini ve çeşitli alanlarda işbirliğinin genişlediğini söyledi.

Berdimukhamedov , "Türkmenistan, Çin ile stratejik ortaklığına büyük değer veriyor ve Çin ile ekonomi ve ticaret, doğal gaz, sınır ötesi ulaşım, insanlar arası ve kültürel alışverişler dahil olmak üzere çeşitli alanlarda karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini daha da derinleştirmeye hazır" dedi.

Berdimuhammedov, Türkmenistan'ın tek Çin ilkesini sıkı bir şekilde desteklediğini ve Çin'in ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruma konusunda kararlı bir şekilde desteklediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı, ülkenin uluslararası barış ve güvenliğin korunmasına ve Birleşmiş Milletler'in sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasına yardımcı olan Çin tarafından öne sürülen bir dizi büyük girişimi desteklediğini söyledi.

çin cumhurbaşkanı Bir Özbekistan Semerkant türkmenistan ve çin çin türkmenistan ilişkisi türkmenistan çin ilişkileri