Kırmızı biber üreticisi'nden tarımda planlama vurgusu

Adana’nın kum topraklarında kırmızı biber hasadı devam ediyor. Geçen yıl milyonlarca lira zarar eden üretici, bu yıl fiyatlardan memnun. Maliyetlerin de katlanarak artığını belirten çifçiler biber üretiminin devamlılığı için, tarımda planlamanın şart olduğunu söylüyor.

Geçen sene plansız üretimin kurbanı oldular. Bu sene ise fiyatlardan memnunlar.

Adana’nın Karataş ilçesinde biberin kilo fiyatı tarlada 50 kuruşa kadar düşmüş, üretici için 2021 yılı oldukça zorlu geçmişti. Üretici, ihtiyaçtan fazla ekim olduğu için milyonlarca lira zarar etmişti.

Geçen sene 23 bin lira olan dönüm maliyeti, bu sene 40 bin lirayı buldu. Fiyatlar iyi olduğu için Kasım ayına kadar devam edecek olan biber hasadından üretici memnun. Ekim alanları azalınca, sezon başından şimdiye kadar fiyatlar 6 ile 8 lira arasında seyretti.

Geçen sene 160 dönüm biberden 1 milyon liranın üzerinde zarar eden üretici Muhsin Kara, bu sene de zirai don yüzünden sezona kötü başladı. Burada da devletin desteğini arkasında hissedemedi.

Üreticiyi koruyan bir kooperatif ve ya birlik yok. Bu yüzden çiftçi tüccarın insafına kalıyor ve üretimden uzaklaşıyor. Üretici, biberden zarar etmemek için planlama yapılmasını istiyor.

Bölgede sulama, kuyulardan elektrikle ve mazotla yapılıyor. 85 dönüm tarlanın aylık sulama maliyeti ise yaklaşık 20 bin lirayı buluyor. Üretici, Seyhan Nehri’nin boşa akan sularının üretim için kullanılmasını talep ediyor.

Türkiye’de en çok biber yetiştirilen bölgelerden olan Adana’da, işleme tesislerinin olmayışı da üreticiye ve tüketiciye olumsuz yansıyor.

Adana adana türkiye üretici çiftçi Bir kara biber karataş kırmızı biber tüccar