Arabulucuk sistemindeki sorunlar ne?

Hukuki anlaşmazlarda Arabulucuk sistemi pratikte beklenen etkiyi yaratmadı. Ulusal Kanal'ın edindiği bilgilere göre, yargı camiası bunun nedeninin birçok kanunun ile pratikte sorun yaşanması olarak belirtiyor. Yargıçların talebi ise kendi hukuk sistemimize uyan bir uygulama.

İş davalarında karşımıza çıkan arabulucuk uygulaması yargı camiasında tam da beklenilen performansı yakalayamadı.

Alternatif çözüm yöntemi arabuluculuk, iş uyuşmazlıklarında 2018, ticari uyuşmazlıklarda 2019 ve tüketici uyuşmazlıklarında ise 2020’den itibaren zorunlu olarak uygulanıyor. İşçi ve işveren davalarında karşılaşılan arabulucuk sayesinde mahkemelerin iş yükünü hafifletme amaçlanıyor.

2022 Temmuz ayında yayınlanan Adalet Bakanlığı verilerine göre, iş uyuşmazlıklarında müzakeresi tamamlanan 1 milyon 469 bin 134 dosyadan 845 bin 418’i anlaşma ile sonuçlandı.

Ancak yüksek yargı mensupları arabulucuk sistemi pratikte beklenen etkiyi yaratmadı görüşünde. Bunun nedenlerinden biri ise arabuluculuk eğitiminde Avrupa entegrasyonu için yabancı eğitimcilerinden alınan dersler.

Yargı mensupları Türkiye ve Avrupa ülkelerinde yargı sisteminde değişik kodlar olduğu için pratikte verilen eğitimlerin karşılığını almakta zorlanıldığını belirtti.

Yüksek yargı mensupları, Borçlar Kanunu, İş Kanunu'nunda değişiklikler yapılarak kendi hukukumuza ve pratiğimize uyan bir sistem kurmamız gerektiğini vurguladı.

Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bir hazırlığı var. Bakan Vedat Bilgin Ulusal Kanal'a yaptığı açıklamada, çalışma hayatını sil baştan yeniden yaratacak bir reformun hayata geçirileceğini açıklamıştı.

Söz konusu çalışma ile İş Kanunu ve Borçlar Kanunu ile pratikte yaşanan sorunların ortadan kaldırılması ve uyumun sağlanması amaçlanacak.

türkiye adalet bakanlığı ulusal kanal avrupa Ulusal Bir yargı vedat bilgin çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı 2022 iş kanunu borçlar kanunu arabulucuk