Karaman'ın tarihi Taşkale Tahıl Ambarları ziyaretçi akınına uğruyor

Karaman’ın tarihi Taşkale Tahıl Ambarları ziyaretçi akınına uğruyor. Duvar gibi yükselen kayanın yontulmasıyla yapılan ve 350’den fazla mağaradan oluşan tahıl ambarları, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Yaklaşık bin yıllık tarihiyle tahıl ambarları yoğun ilgi görüyor. Bu eşsiz ambarlar, Karaman’ın Taşkale köyünde bulunuyor. Şimdilerde ziyaretçi akınına uğruyor.

Köy içerisinde killi kireç taşından oluşan yüksek kaya kütlesinde 350'den fazla tahıl ambarı bulunuyor. Ambarlar ilk Bizans döneminden başlayarak Cumhuriyet dönemine kadar ihtiyaca göre elle yontularak yapılmış. Yakın zamana kadar zemine yakın ambarların ikamet olarak kullanıldığı biliniyor.

Zemin katlarda 2 veya 3 odalı ambarlar bulunuyor. Tahıl ambarlarına oyulan nişler basamak olarak kullanılıyor.

Ardıç ağacından yapılan 50 ila 60 santimetrekarelik kapıları bulunuyor. Tahıllar, kapıların üzerindeki makaralara bağlanan halatlarla çıkartılıyor. İçerisinde sıcaklık ve nem her mevsim aynı seviyede olduğu için tahıllar yüz yıl kadar saklanabiliyor.

Tahıl ambarlarında hala ibadete açık olan Taş Cami bulunuyor. Eskiden belde olan köyde, nüfusun azalması nedeniyle ambarlar da artık çok az kullanılıyor.

Sarp bir yamaca yüzlerce mağaranın oyulduğu ender mekânlardan olan Taşkale Tahıl Ambarları dünyanın her yerinden turist çekiyor.

Karaman turist turizm ilk ziyaretçi karaman çok