Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele sonuç veriyor
Narenciye hasadı yaklaşırken, ihracattaki en büyük problemlerden biri olan Akdeniz Meyve Sineği. Çukurova Bölgesinde Akdeniz Meyve Sineği popülasyonunun geçen yıllara göre azaldığı görüldü. Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, çiftçilere 18-21 Ağustos tarihlerinde ortak ilaçlama yapma çağrısında bulundu.
Hasat yaklaştı. Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele hız kazandı. Akdeniz Meyve Sineği daha çok Akdeniz Bölgesi’nde gece ve gündüz sıcaklığının 16 derecenin üzerinde seyrettiği, Mayıs ayının başından Kasım ayının sonuna kadar görülüyor. Meyvelerin kabuklarının altına larvalarını bırakarak kurtlanmaya neden olan Akdeniz Meyve Sineği, böylelikle ihracat kapılarını da kapatıyor.
2017 yılında Çukurova bölgesinde yaşanılan kuraklık birçok ürünün tarlada kalmasına neden olmuştu. Yine aynı yıl narenciye ürünlerinin para etmeyişinden dolayı da narenciye ürünleri dalında kaldı. Bu durum da Akdeniz Meyve Sineği popülasyonunun artışına davetiye çıkardı. Çukurova Bölgesinde 4 yıldır başarılı bir şekilde verilen mücadele sonucunda, Akdeniz Meyve Sineği iyice azaldı.
Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, 18 ile 21 Ağustos tarihleri arasında Çukurova bölgesinde eş zamanlı ilaçlama yapılacağını duyurdu. Doğan, en büyük sorumluluğun hasat sonrası üreticilerde olduğunu kaydetti. Üreticinin zorda kalmaması için, Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede kullanılan tuzaklar için desteklerin artırılması şart.