Rusya'dan İsrail'e sert katliam yanıtı

Rusya’yı Ukrayna'da sivil katliamı yapmakla suçlayan İsrail’e, Moskava’nın yanıtı sert oldu. Rusya'nın Mısır Büyükelçiliği, İsrail’in, Filistin topraklarına yönelik işgal ve saldırılarını hatırlattı. İsrail Başbakanı Yair Lapid'i iki yüzlü davranmakla eleştirdi.

Rusya'nın NATO kuşatmasına karşı Ukrayna'ya operasyon başlatmasıyla birlikte Batı yanlısı bir tutum takınan İsrail, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha önce görülmemiş şekilde bozulmasına neden oldu.

Moskova’yı Ukrayna'da sivil katliamı yapmakla suçlayan İsrail Başbakanı Yair Lapid’e yanıt Rusya’nın Mısır Büyükelçiliğinden geldi.

Büyükelçiliğin açıklamasında, İsrail’in, Filistin kentlerini yıllardır hukuksuz şekilde işgal altında tuttuğu hatırlatıldı. İsrail güçlerinin Gazze ve Batı Şeria’ya yönelik sivil ayrımı gözetmeyen saldırılarına dikkat çekildi. Tel Aviv yönetimininin iki yüzlü davrandığı belirtildi:

- İsrail'in ağustos ayında Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına bir göz atalım. Bu manada Yair Lapid'in ifadeleri kendi yaptıklarıyla çelişmiyor mu? Bu, Filistinlilerin yaşamlarını hem hiçe sayma hem de hakir görme anlamına gelmiyor mu?

Rusya, İsrail Yahudi Ajansı'nın ülkede yasa dışı şekilde bilgi topladığını belirterek ajansın ülkeyi terk etmesini istemişti. Sorunu görüşmek için Rusya'ya gitmek isteyen İsrailli hukuk heyetine de Moskova'dan vize çıkmamıştı.

Moskova ile Tel Aviv arasındaki tansiyon, Rusya'nın Ukrayna'ya operasyon başlatmasının ardından yükselmeye başladı.İsrail'in Ukrayna'ya askeri yardımlar yapması, Moskova'da ihanet olarak algılanmıştı. Rus tarafı ilk yanıtı Suriye sahasında vererek önce jetlerini Golan Tepeleri üzerinde uçurmuş, ardından Suriye hava sahasını Ben Gurion Havaalanı'na kadar İsrail'e kapattığını duyurmuştu. Böylece İsrail, Suriye'deki hava harekâtını kabiliyetini büyük oranda yitirmiş, hatta Golan'ı dahi kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya gelmişti.

Geçtiğimiz günlerde Haaretz gazetesine konuşan bir İsraili yetkili, Rusya ile ilişkileri bozmanın İsrail'i bölgede yalnızlığa itebileceğini söyledi. Yetkili, bu durumun kendileri için istemedikleri sonuçlar doğuracağını kaydetti.

rusya Ukrayna suriye israil filistin Ağustos büyükelçi nato batı katliam rus moskova ilk Tel Aviv Yair Lapid israil yahudi ajansı