Arslantepe Höyüğü'nde kazı çalışmaları başladı
Anadolu medeniyetlerinin bıraktığı izlerin en önemlilerinden 5 bin 500 yıllık Arslantepe Höyüğü'nde kazı çalışmaları başladı. İki ay sürmesi planlanan kazı çalışmalarında bulunan yapıların restorasyonu ve yeni kazı alanların belirlenmesi hedefleniyor.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Arslantepe Höyüğü’nde bu sezonki kazı çalışmaları başlatıldı.
Tarihe ışık tutan kazı çalışmaları Roma La Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyeleri öncülüğünde yapılıyor.
Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli , kazı alanında gazetecilere, bu sezon geçen yılki açılan alanlarda çalışacaklarını söyledi.
- Umarım bu binalar altında yeni binalar bulabiliriz. Normal bina değiller elit evler. Saray yapısını anlatabilirler. Umarım güzel eserler çıkar.
Restelli, geçen yıl alanda Demir Çağ dönemi MÖ 800-900 yıllarına ait çok büyük bir bina kazdıklarını hatırlatarak, onun altında anıtsal bir binanın çıkmaya başladığını, binanın durumunun iyi ve buluntular olmasını umut ettiğini ifade etti.
Roma La Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane ise kazıların yanı sıra restorasyon ve koruma işinin çok önemli olduğunu söyledi.
- Bu sene her sene gibi restorasyon işi yapıyoruz. Çok insanlar ziyaret ediyor bunu restorasyon çok önemli. 2200 milattan önce kalma kapı bulduk.
En eski şehir devletinin kurulduğu Arslantepe Höyüğü'nde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle 1932 yılında başlayan çalışmaların üçte biri tamamlandı. Geç Kalkolitik Dönem'den Demir Çağı'na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan Arslantepe, Hititler'den Roma ve Bizans'a kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yaptı.
Öte yandan farklı bir antik kent olan Adana’daki Anavarza Antik Kenti UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alıyor. Kentte yürütülen kazılarda gladyatör mezarlarının izlerine ulaşıldı. Kent Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait izler de taşıyor.