Çin Tayvan krizinde Washington yönetimini işaret etti

ABD’nin Tayvan'da yaptığı kışkırtma ziyaretinin yankıları sürüyor. Tayvan Boğazı’nda gerilim yüksek. Ziyaretin hemen ardından Çin'in bölgede başlattığı tatbikatlarla ilgili Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünden açıklama geldi. Çin'li yetkili, krizin sorumlusu olarak ABD’yi gösterdi.

ABD, Asya Pasifik'te gerili tırmandırdı. Çin'in kırmızı çizgisi Tayvan'a yapılan ziyaret sonrası, Çin ada çevresinde askeri tatbikatlar başlattı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, tatbikatlara ilişkin konuştu, ABD'nin eleştirilerine yanıt verdi. Hua, tırmanan krizin sorumlusu olarak Washington yönetimini gösterdi.

Çinli Sözcü, meselenin Çin'in egemenliği ve toprak bütünlüğüyle ilgili olduğunu vurgulayarak, mevcut durumun Meclis Başkanı Pelosi ve diğer ABD'li politikacıların davranışından kaynaklandığını söyledi.

Hua, önce Tayvan sorunun Çin’in iç meselesi olduğunun altını çizdi sonra da "Eğer bir eyalet ABD'den ayrılsa, bağımsız bir ülke olduğunu ilan etse ve yabancı bir ülke ona silah satıp siyasi destek verse, Amerikan hükümeti ve halkı buna izin verir miydi?" diye sordu.

- ABD'nin kibirli, bencil, iki yüzlü ve buyurgan tavırlarına son vermesinin zamanı geldi.Dünya, ABD'nin kendini 'dünya polisi' veya 'uluslararası yargıç' yerine koymasına ve diğer ülkelere, dilediğinde zapturapt altına alıp boğabileceği bir George Floyd muamelesi yapmasına izin vermemeli.
abd çin son Tayvan Tayvan Boğazı hua çunying Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü