Dışişlerinden Yunanistan'a Batı Trakya tepkisi

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'ın Batı Trakya’daki Müftülükler düzenlemesine tepki gösterdi. Yunanistan’ın müftülükleri, kendi yönetimi altına almaya çalışmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Bakanlık, düzenleme ile Batı Trakya Türkleri’nin haklarının ihlal edildiğini belirttti.

Yunanistan, Ege ve Doğu Akdeniz’deki ihlallerinin yanı sıra Batı Trakya Türklerinin haklarını ihlal ediyor.

Yunanistan Parlamentosu, müftülüklerin işleyişine ilişkin yeni bir yasal düzenleme getirdi. Düzenlemede müftülüklerin statüsü ve işleyişine dair hükümler yer aldı.

- Yunanistan, Batı Trakya’daki müftülüklere yönelik ahiren kabul ettiği bir yasal düzenleme ile Batı Trakya Türk Azınlığının Lozan Barış Antlaşması başta olmak üzere, uluslararası anlaşmalarla teminat altına alınmış olan hak ve özgürlüklerini bir kez daha ihlâl etmiştir.

Batı Trakya Türk Azınlığının müftü seçme, yönetme, yapılandırma iradesinin elinden alınmasına Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi. Açıklamada, müftülük kurumunun Yunan devletinin kontrolünde bir yapıya dönüştürülmeye çalışıldığı kaydedildi.

- Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığının Müftülerini seçme, Müftülüklerini yönetme ve yapılandırma konusunda gereken desteği ve kolaylığı sağlaması gerekirken, Müftülükleri, Batı Trakya Türk Azınlığının iradesi hilafına tamamen kendi yönetimi altına almaya çalışması kabul edilemez bir durumdur.

Dışişleri Bakanlığı, Yunan hükümetine “Baskı ve sindirme” politikalarına son verme çağrısı da yaptı.

- Yunanistan’ı bir kez daha uluslararası hukuka saygı göstermeye, Lozan Barış Antlaşması ve diğer ilgili anlaşmalardan kaynaklanan ahdî yükümlülüklerini yerine getirmeye ve Batı Trakya Türk Azınlığına yönelik baskı ve sindirme politikalarına son vermeye davet ediyoruz. Şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da, soydaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin yakın takipçisi olmaya devam edeceğiz.
yunanistan türk dışişleri bakanlığı son lozan batı trakya dışişleri Türk azınlığı Müftülük