Irak'ta hükümet çıkmazı aşılamadı
Irak’ta hükümet krizi aşılamıyor. Ekim 2021’de yapılan genel seçimlerin ardından yeni hükümet hala kurulamadı. Cumhurbaşkanlığı seçimleri de 3 kez ertelendi. Cumhurbaşkanı seçilemeyince başbakan da belirlenemiyor.
Irak'ta, 10 Ekim 2021'de yapılan genel seçimlerin ardından yeni hükümet hala kurulamadı.
Meclis'te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri 3 kez ertelendi. Yeni Cumhurbaşkanı seçilemediği için başbakan da belirlenemiyor. Çünkü Cumhurbaşkanı, Meclis'teki çoğunluğa göre hükümeti kurmak için bir ismi başbakan olarak görevlendirecek.
Ancak 73 vekille çoğunluğu elinde bulunduran Sadr Grubu'nun milletvekillerinin istifa etmesiyle, Irk Meclisinde kartlar yeniden karıldı. Yedeklerin parlamentoya girmesiyle Meclis'teki vekil sayısındaki dağılım değişti.
Irak'ta 2006'dan bu yana, Cumhurbaşkanı Kürtlerden, Başbakan Şiilerden, Meclis Başkanı da Sünnilerden seçiliyor. Kürt partileri arasında çoğunluğu elinde bulunduran Kürdistan Demokrat Partisi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği tek aday üzerinde uzlaşamadı. KDP Reber Ahmet’i, KYB ise mevcut cumhurbaşkanı Berhem Salihi'yi aday göstermek istiyor.
İki partinin uzlaşamaması Meclis'teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ertelenmesinde ana rol oynuyor. Yaşanan anlaşmazlıklar karşısında 329 sandalyeli mecliste en az 220 üye hazır bulunmadığı için Cumhurbaşkanı seçimi yapılamıyor.
Cumhurbaşkanının belirlenmesinin ardından görevlendirilecek kişi Irak Başbakanı olarak hükümeti kuracak. Bir grup Şii partilerin oluşturduğu Koordinasyon Çerçevesi oy birliği ile Muhammed Şiye Es-Sudani'yi aday olarak belirledi. Şii olmasına rağmen Koordinasyon Çerçevesi içinde yer almayan Sadr Grubu'nun Meclis'ten çekilmesi Muhammed Şiye Es-Sudani'nin Başbakan olarak seçilme olasılığını artırdı.
Yeni Cumhurbaşkanı belirlenip hükümet kurulana kadar ise mevcut Cumhurbaşkanı Berhem Salihi'nin görev süresi uzatıldı.