İsrail Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı savaşa hazırlanıyor

Türkiye, Rusya ve İran’ın, Tahran zirvesinde ortaya koyduğu güçlü iş birliği sonrası, bölge hareketlendi. Irak’ta Türkiye karşıtı plan devreye sokulurken, Amerikan üsleriyle donatılan Yunanistan’ın İsrail ile askeri ilişkilerini yoğunlaştırması dikkat çekti. ABD-İsrail destekli dış tehdidin odağında ise Doğu Akdeniz var.

ERDOĞAN: TERÖR ÖRGÜTLERİYLE MÜCADELEMİZ NEREDE VE KİMLER TARAFINDAN DESTEKLENDİĞİNE BAKILMAKSIZIN HER DAİM SÜRECEKTİR


Türkiye, Rusya ve İran liderleri, Tahran Zirvesi’nde, terörizme karşı güç birliği vurgusu yaptı. Başta Suriye’de olmak üzere Batı Asya’da 3’lü mekanizmanın daha güçlü şekilde sürdürüleceği mesajı verildi.


Aydınlık Yazarı Fikret Akfırat, Türkiye’ye yönelik dış savaş tehdidini köşesine taşıdı. Akfırat Amerikan üsleriyle donatılan Yunanistan’ın İsrail ile de artan askeri ilişkilerine dikkat çekti.

Doğu Akdeniz’de neredeyse yılda birkaç defa İsrail, Yunanistan ve ABD, üçlü ve ikili tatbikatlar yapıyor. Bu tatbikatların senaryolarında Türkiye ile olası savaşın değişik safhaları canlandırılıyor. Bu tatbikatların sonuncusu İsrail ile Yunanistan arasında 13 Temmuz’da yapıldı. İsrail Ordusu, tatbikatın “iki ülkenin hava kuvvetlerinin savaşa hazırlık yeterliliğini artırmaya yönelik” olduğunu açıkladı.

Yunanistan, 2021 Nisan ayında İsrail ile 1,65 milyar dolar değerinde 22 yıl sürecek askeri anlaşmaya imza atmıştı. Anlaşmaya göre, Mora Yarımadası’nın güneyinde Kalamata askeri havaalanı 22 yıllığına İsrail’e kiralanacak, İsrailli savunma şirketi Elbit Systems burada Yunan Hava Kuvvetleri için bir eğitim merkezi kuracak ve Yunanistan’ın T-6 uçaklarının modernize edilmesi sağlanacak.

Bu süreçte, Kudüs Strateji ve Güvenlik Enstitüsü Başkanı Efraim İnbar'dan gelen “Doğu Akdeniz’de savaşa hazır olalım” değerlendirmesi de dikkat çekti:

- Ukrayna bize savaşın Avrupa’da bile hala bir politika seçeneği olduğunu, yanısıra Doğu Akdeniz ile Ortadoğu’nun Avrupa’dan daha savaşkan bölgeler olduğunu hatırlattı. Ne yazık ki, uluslararası hukuk ve garantilerin, yağmacı devletlerin saldırganlığını önlemede etkisiz olduğu da kanıtlandı. Bu durum, Atina-Kudüs-Lefkoşa cephesinde yer alan devletlerin yanılsamalara kapılmadan savaşa hazırlanmaları gerektiği anlamına gelir. İsrail model olmalı ve kendi kendine yeterlilik doktrini diğerleri tarafından örnek alınmalıdır. Her devlet savunmaya yatırım yapmalı ve askeri yeteneklerini ve caydırıcılığını artırmalıdır. Zayıflık her zaman saldırganlığı davet eder.

Atina’nın Ege'de adalara ve kritik noktalara İsrail yapımı anti-drone sistemleri yerleştirdiği de Yunan basınına yansımıştı. Yunanistan ayrıca, ABD’ye 20 adet F-35 savaş uçağı almak için Haziran ayında resmi teklif sunmuştu.
türkiye rusya Ukrayna yunanistan erdoğan iran suriye israil ege eğitim doğu akdeniz Mavi Vatan Devlet aydınlık Temmuz Hava