Erdoğan açıkladı: Astana Süreci ayağa kalkıyor!

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi başkanlığında düzenlenen Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 7'nci Toplantısının ardından iki ülke arasında iş birliği anlaşmalarına imza atıldı. İki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada "Astana sürecini yeniden bir değerlendirme, Astana sürecini ayağa kaldırma durumu olacaktır." ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi başkanlığında düzenlenen Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 7'nci Toplantısının ardından iki ülke arasında iş birliği anlaşmalarına imza atıldı. İki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada "PJAK, PKK, PYD, YPG, FETÖ terör örgütleri, Türkiye ve İran'ın ciddi manada baş belasıdır. Bunlarla mücadeleyi dayanışma içinde sürdürmemiz gerekiyor." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Astana sürecine de vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde: 

-  Astana sürecini yeniden bir değerlendirme, Astana sürecini ayağa kaldırma durumu olacaktır.
- PJAK, PKK, PYD, YPG, FETÖ terör örgütleri, Türkiye ve İran'ın ciddi manada baş belasıdır. Bunlarla mücadeleyi dayanışma içinde sürdürmemiz gerekiyor.
- İstişarelerimizin ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracağına inanıyorum. 
- Değerli kardeşimle önce dar kapsamlı, daha sonra da heyetler arası toplantılarımızı gerçekleştirdik. Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İstişari Toplantımızı böylece bitirmiş olduk. İstişarelerimizin ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracağına inanıyorum. Cumhurbaşkanı Reisi’nin ortaya koyduğu İran’ın komşularla ilişkilerinin geliştirilmesi vizyonunu çok değerli buluyorum. Siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel bütün bu alanlarda etraflıca görüşmelerimizi gerek ilgili bakan arkadaşlarımız gerekse bizler ifade etmek fırsatını bulduk.

"İKİ ÜLKENİN KARARLI YÜRÜYÜŞÜYLE BİZ 30 MİLYAR DOLARA YİNE ULAŞACAĞIZ"

- Bizim 30 milyar dolarlık bir ticari hacme ulaşma hedefimiz vardı. Maalesef COVID olayı sebebiyle ciddi manada bir gerilemeyle karşı karşıya kaldık. Şu an itibarıyla 7,5 milyar doları yakaladık. İnanıyorum ki iki ülkenin kararlı yürüyüşüyle biz 30 milyar dolara yine ulaşacağız. Savunma sanayiinde atacağımız adımlarla bu süreci hızlandırmamız mümkün. Gerek petrol gerek doğal gaz alanında atılacak adımlarla da bu hızlanabilir.

"DAYANIŞMA İÇERİSİNDE BİR MÜCADELEYİ SÜRDÜRMEMİZ GEREKİYOR"

- Türkiye olarak bildiğiniz gibi özellikle savunma sanayiinde son yıllarda ciddi bir sıçramamız mevcut. Bu konudaki dayanışmamızı çok ama çok önemsiyorum. Sayın cumhurbaşkanının da ifade ettiği gibi terörle mücadelemiz büyük bir önem arz ediyor. PJAK, PKK, PYD, YPG, FETÖ terör örgütleri her iki ülkenin de ciddi manada baş belasıdır. Bildiğiniz gibi biz bunları artık NATO sözleşmesinin içerisine de soktuk. Çünkü bunlar hangi ülkede olursa olsun o ülkenin huzurunu kaçıran baş belalarıdır. Bunlarla dayanışma içerisinde bir mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor.
- Tabii bugün burada yüksek düzeyli istişari toplantımızın dışında bir diğer önemli toplantıyı daha gerçekleştiriyoruz. O da Astana üçlüsü olarak burada liderler olarak bir araya geliyoruz. Gerek sayın Putin gerek şahsım gerekse sayın Reisi, birlikte bir araya gelip bir gelişmelerin son halini masaya yatırmış olacağız. Tabii bu Astana sürecinin yeniden bir değerlendirme, yeniden Astana sürecini şöyle ayağa kaldırma durumu olacaktır. Tüm bakan arkadaşlarıma ben de çok çok teşekkür ediyorum. Aralarındaki mutabakatı, aralarındaki dayanışmayı devam ettirmelerini özellikle kendilerinden rica ediyorum.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısında konuştu. Reisi, "30 milyar dolar ticaret hacmi belirledik. Bu mevcut ortak ticaret hacminin 3 katına çıkarılması demek" dedi. 

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

- Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkemize ziyareti iki ülke arasındaki ilişkilerde önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor.
- Doğalgaz ihracatı ile ilgili bulunan 25 yıllık anlaşmanın süresinin uzatılmasını iki taraf da vurguladı.
- İki taraf da Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasını vurguladı. Hangi başlık altında olursa olsun terörizmle mücadele edilmeli.
- (Türkiye ve İran) İki ülke arasında 30 milyar dolar ticaret hacmi belirledik. Bu mevcut ortak ticaret hacminin 3 katına çıkarılması demek. İki ülkenin ortak sanayi şirketleri kurması da bugün üzerinde anlaştığımız konulardan biri.

"GÖRÜŞMELERİMİZ ULUSLARARASI İLİŞKİLERİN GELİŞMESİYLE SONUÇLANACAK"

- İki ülke arasındaki ilişkiler uluslararası ilişkilerin gelişmesiyle sonuçlanabilir. İran ve Türkiye bölgenin iki güçlü ülkesi, bu iki ülkenin çalışmaları bölgenin iyiye gitmesine neden olacaktır. Bugünkü görüşmelerimiz ikili ve uluslararası ilişkilerin gelişmesiyle sonuçlanacak. 
- Terör, uyuşturucu ve organize suçla mücadele, görüşmelerde vurgulanan konular arasında yer aldı Sınır güvenliğinin sağlanması için terörle mücadele edilmelidir. Terör örgütlerinin farklı isimleri olabilir ancak halklarımızın ve sınırlarımızın güvenliğini tehlikeye atanlar teröristtir ve bu konuları görüşmelerimizde vurguladık. Batı'nın teröristler arasında ayrım yapmasını ve bu konudaki çifte standardını reddettik, iki ülkenin güvenliğini sağlamak için terörle adı ne olursa olsun mücadele edilmesi gerektiğini vurguladık.
- Bu gezinin iki millete ve sevgili dostumuz ve kardeşimiz Türkiye'ye hayırlar getirmesini temenni ederiz.
türkiye erdoğan iran pkk Putin suriye terör cumhurbaşkanı reisi batı astana işbirliği konseyi