TUBİM Şube Müdürü Sarıgüzel : ''Uyuşturucudan ölüm yüzde 71 düştü''

Avrupa Birliği ülkelerinde uyuşturucu kullanan ve ölenlerin sayısı katlanarak artıyor. Türkiye'nin uyuşturucu ile mücadelesi ise dünyada örnek gösteriliyor. Uyuşturucudan ölüm yüzde 71 düştü. Bu konuda büyük görev üstlenen Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi, hem emniyet hem de ailelerle mücadele içinde...

Asya ve Avrupa arasında uyuşturucu ticaretinde köprü olarak görülen Türkiye uyuşturucu tacirlerine göz açtırmıyor. Uyuşturucudan ölüm yüzde 71 düştü.

Dünyada her 100 kişiden 5’i hayatında en az bir kere uyuşturucu kullanmış, AB ülkelerinde bu sayı 29. Türkiye’de ise 3,1. Türkiye operasyonel gücü ve önleme faaliyetleriyle dünyada örnek gösteriliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı uyuşturucu tacirlerini yakın takipte. Bu kapsamda Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi Şube Müdürlüğü kuruldu. 81 ilde önleme faaliyetleri yürütülüyor.

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi Şube Müdürü Murat Sarıgüzel, yürütülen mücadeleyi Aydınlık Gazetesi'ne anlattı:

- Türkiye’de güvenlik güçlerinin sentetik uyuşturucu yakalama miktarı tüm AB ülkelerinin toplamında daha fazla. Geleneksel uyuşturucu maddelerle mücadelede de Türkiye’nin yakalamaları dünyada en üst sıralarda. Türkiye uyuşturucu ile mücadelede tarihi ve tecrübesi ile parmakla gösterilen bir noktada.

Sarıgüzel, 2020 yılı verilerini içeren 2022 Avrupa Uyuşturucu Raporu’nda Türkiye’nin yakalamalardaki başarısının rakamlara yansıdığına dikkat çekti:

- AB üyesi devletler, 2020 yılında 6 bin olayda 2,2 ton metamfetamin ele geçirdi. Türkiye aynı yıl, 34 bin olayda 4,1 ton metamfetamin yakaladı. Ecstasyde de benzer şekilde AB üyesi devletler 4,7 milyon adet ecstasy ele geçirirken Türkiye’nin bir yıl içinde yakaladığı ecstasy adeti 11 milyonu geçti. Türkiye 2020 yılında tüm AB ülkelerinden 2,5 kat daha fazla eroin yakaladı.

Murat Sarıgüzel, Türkiye’nin tecrübesini çevre ülkelere de aktardığını ifade etti. Türkiye'de uyuşturucudan ölüm yüzde 71 düştüğünü kaydetti:

- Madde bağlantılı ölümler Türkiye’de 2017 yılında zirve yaptı. 941 kişi madde nedeniyle hayatını kaybetti. Operasyonel başarılar ve önleme kampanyaları ile uyuşturucu konusunda ciddi bir algı oluştu. 2021’de madde bağlantılı ölüm sayısı 270’e düştü. Ölümlerin pik yaptığı 2017’den günümüze yüzde 71,3’lük bir düşüş var. 2022 Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi raporuna göre ülkemizde madde bağlantılar ölümler milyonda 5, Avrupa ülkelerinde milyonda 16,7’dir.


Rapora göre madde bağlantılar ölümler Norveç'te milyonda 85, İsveç'te 73, Finadiya'da 72, Slovenya'da 46, Estanya'da 38, Hollanda'da 23, İtalya'da 8, Türkiye'de 5 olarak tespit edildi.


Sarıgüzel, yeni nesil uyuşturucularla mücadele konusunda Türkiye’de örnek bir model uygulandığını vurguladı:

- TUBİM’de hayata geçirilen Erken Uyarı Sistemi ve çalışma grubunda Adalet, Sağlık, Tarım ve Orman, Ticaret Bakanlıkları; EGM, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Üniversiteler ve ilgili diğer kurumlardan temsilciler bulunuyor. Kurumlar, yeni bir madde ile karşılaşılması halinde TUBİM’i bilgilendiriyor.
türkiye isveç avrupa asya avrupa birliği Tarım uyuşturucuyla mücadele Narkotik Suçlar