Ayasuluk tepesi tarihe ışık tutuyor

İzmir'in Selçuk ilçesindeki Ayasuluk Tepesi'nde yapılan kazılarda 800 yıl öncesine ait bir yer döşemesi ortaya çıkarıldı. 12 metrekarelik şekilli mermer parçalarının bir araya getirilmesinden oluşan zemin döşemesi, Orta Bizans döneminde bölgedeki kilisenin aktif olarak kullanıldığını kanıtlıyor.

Ayasuluk tepesindeki kazılar tarihe ışık tutuyor. Bu kez 800 yıl öncesine ait bir yer döşemesi ortaya çıkarıldı.

İzmir'in Selçuk ilçesindeki Ayasuluk Tepesindeki kazılar Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ve Türk Tarih Kurumu’nun desteğiyle yapılıyor.

Çalışmaların başındaki isim de Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Mimaroğlu.

Kazı sırasında son olarak yaklaşık 800 yıl öncesine uzanan yer döşemesi tespit edildi. Aziz Yuhanna Kilisesi civarında Bizans döneminden kalma 12 metrekarelik şekilli mermer parçalarının bir araya getirilmesinden oluşan zemin döşemesi ortaya çıkarıldı.

Benzerlerine Denizli'deki Hierapolis ve Laodikya antik kentlerinde rastlanan renkli zemin döşemesinin milattan sonra 12. veya 13. yüzyıldan bugüne ulaştığı değerlendiriliyor.

Kazı ekibi, Orta Bizans döneminde bölgedeki kilisenin aktif olarak kullanıldığını kanıtlayan zemin döşemesi ilgili çalışmayı, Uluslararası Mudanya Mozaik Sempozyumu'nda arkeoloji dünyasına duyurdu.

izmir türk turizm sanat son selçuk ayasuluk tepesi