Bireysel borçlar alarm veriyor

Bankalarla çarpıcı sayılar ortaya çıkmaya devam ediyor. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nden geldi. Bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde alacaklar, bir önceki yıla göre yüzde 55 arttı, 30.5 milyar TL oldu. Takibe düşenlerin sayısı ise yılın ilk 5 ayında 403 binden 748 bine çıktı. Türkiye bankacılık sektörünün net kârı da bu yılın mayıs ayı sonunda, geçtiğimiz ayın aynı dönemine göre yüzde 434,1 artışla 132 milyar 101 milyon lira olmuştu.

Artan enflasyon, düşen alım gücü, ihtiyaç kredileri ve kredi kartlarına talebi artırdı. Kredi kartlarını da içeren bireysel kredi borçları alarm verdi.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar bir önceki yıla göre yüzde 55 arttı, 30.5 milyar TL oldu.

Sözcü'nün haberine göre, borcunu ödeyemediği için yasal takibe düşen kişi sayısı ise Mayıs ayında 4 milyon 147 bin 977'ye yükseldi.

Ocak-Mayıs döneminde bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe alınmış kişi sayısı 748 bin 437 kişi oldu. Bu sayı 2021 yılının aynı döneminde 408 bin 913 kişiydi.

Ayrıca uzun vadeli ve küçük taksitli borç kapama kredileri tüketicilerin ilk tercihiyken, bunun yerini anlık küçük ihtiyaçları karşılayan limitler aldı.

TBB Risk Merkezi nisan ayı raporuna göre, takipteki krediler hariç bireysel kredi kullanan kişi sayısı son bir yılda yaklaşık 1.6 milyon kişi arttı, 36.1 milyon kişiye ulaştı.

Öte yandan Türkiye bankacılık sektörünün net kârı da bu yılın mayıs ayı sonunda, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 434,1 artışla 132 milyar 101 milyon lira olmuştu.

türkiye kredi enflasyon ilk kredi kartı son borç ihtiyaç kredisi alım gücü