Tahıl koridoru mutabakatında neler var?

Karadeniz’de açılacak tahıl koridoru konusunda Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında anlaşma sağlandı. Kalender Kasrı'nda yapılan mutabakatın ayrıntıları ortaya çıktı. Ukrayna mayınları temizleyecek ve gemilerin güzergahını belirleyecek. Limanlarda 3 ülkeden temsilciler bulunacak. Birleşmiş Milletler’in koordinasyonunda yapılacak.

Ukrayna'nın, Rusya’ya karşı denize döşediği mayınlar nedeniyle, tahıl ve gıda yüklü çok sayıda gemi limanlarında bekliyor. Kiev'in rehin aldığı yaklaşık 40 milyon ton tahılın dünya ile buluşturulması için Ankara’nın mekik diplomasisi de devam ediyor.

Yeni Şafak'ın haberine göre, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasındaki görüşmelerde imza aşamasına gelindi. İstanbul’daki Kalender Kasrı’nda yapılan 4'lü toplantıda mutabakat sağlandı.

Varılan teknik mutabakata göre, Ukrayna mayınları temizleyecek ve gemilerin güzergahını belirleyecek. Transfer süreci ise Birleşmiş Milletler’in koordinasyonunda olacak.

Limanlarda 3 ülke temsilcisinden oluşacak heyetler bulunacak. Heyetler, gemilerin Ukrayna limanlarından çıkışından İstanbul’a varışına kadar her noktada sürecin takipçisi olacak.

Tahıl koridorunun gelecek hafta atılacak imzalardan sonra açılması bekleniyor.

Diplomatik kaynaklar Türkiye'nin kurduğu masa için, 'Rusya ve Ukrayna'yı bir araya getirmek kolay olmadı. Aynı maddeler üzerinde anlaşmalarını sağlamak büyük başarı' yorumunu yaptı.

istanbul türkiye rusya Ukrayna karadeniz Birleşmiş milletler tahıl koridoru