5 yılda FETÖ'ye ankesör darbesi

Türk Ordusu içinde gizlenen FETÖ’nün mahrem yapısı “ankesör soruşturmaları” sayesinde deşifre oldu. 5 yılda mahrem imamlar ile irtibatı olan 25 bin 872 şüpheli tespit edildi.İzmir’de devam eden soruşturmalarda ise başsavcılık ile kuvvet komutanlıkları arasında ortak mekanizma kuruldu. Bu sayede 2 bin 236’sı muvazzaf 2 bin 842 şüpheli asker şahıs hakkında adli işlem yapıldı.

15 Temmuz Fethullahçı darbe girişiminden 1 yıl sonra ordu içindeki mahrem yapının şifresi çözüldü. Savcılıklar 2017’den bu yana aralıksız olarak “ankesörlü/kontörlü hat soruşturmalarıyla” sadece mahrem imamların irtibat kurduğu askeri unsurları deşifre etti.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açıkladığı Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı verilerine göre bugüne kadar ülke genelindeki adli/ kolluk birimlerince toplamda 25 bin 872 şüpheli tespit edildi. Hedef şüphelilere yönelik bin 480 operasyon yapıldı. Kolluk kuvvetlerinin operasyonlarıyla 23 bin 657 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüphelilerden 8 bin 701’i tutuklandı, 12 bin 553’ü adli kontrol kaydıyla, 2 bin 403’ü adli kontrol kayıtsız serbest bırakıldı. Serbest bırakılan şüphelilerden 8 bin 637’si etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak itirafçı oldu. 2 bin 215 şüphelinin ise firari olduğu bildirildi. 5 yıldır süren operasyonlarda itirafçı oranının yüzde 37 olduğunu ifade edildi.

“Ankesörlü/kontörlü hat soruşturmaları” İstanbul’da başladı. Ancak 2017 ile 2019 yılları arasında askeri okulların yoğun olduğu İzmir'de hiçbir soruşturma yürütülmedi. Bunun üzerine İstanbul’daki soruşturma savcısı Can Tuncay İzmir’e tayin oldu. Ve ilk operasyon 19 Kasım 2019’da yapıldı.

Bugüne kadar İzmir merkezli 28 operasyon düzenlendi. 2 bin 394’ü muvazzaf, 724'ü eski asker, 869’u darbe girişimi sonrası kapatılan askeri okul öğrencisi olmak üzere 3 bin 942 şüpheli hakkında yakalama ve gözaltı talimatı verildi. Operasyonlar kapsamında bin 680 şüpheli tutuklandı. 618 şüpheli faydalı itirafçı olduğu için kolluk biriminden serbest bırakıldı.

Bin 120 şüpheli tutuklama istemiyle sevk edildikleri Sulh Ceza Hâkimliklerince etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak serbest bırakıldı. 110 şüpheli sonradan değişen delil, sağlık durumları gibi nedenlerle kolluk biriminden serbest bırakıldı veya adli kontrol tedbiri ile sevk edildi. 110 şüphelinin yakalama işlemi de Kovid 19 tespiti nedeniyle iptal edildi. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmalarında 371 şüphelinin de firari durumda olduğu belirtildi.

İzmir’deki ankesör soruşturmaları savcılık ile kuvvet komutanlıklarının “ortak veri paylaşımı” ile fark yarattı. Kuvvetlerin ve başsavcılığın elindeki veriler tek havuzda toplandı. Bu ortak mekanizma örgütün deşifresini hızlandırdı.

İşbirliği sayesinde, 13 Ekim 2020 ila 21 Mayıs 2022 tarihleri arasında eş zamanlı 18 operasyon düzenlendi. Yeni soruşturma yöntemi ile Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na mensup 2 bin 236’sı muvazzaf 2 bin 842 asker şahıs şüpheli hakkında işlem yapıldı.

Adli işlemin yanı sıra idari yönden de Cumhuriyet Savcılığı’nın delilleri birleştirildi. Bu sayede Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan toplamda 2 bin 394 terör örgütü iltisaklı personelin ihracı, 356’sının ise açığa alınması sağlandı. Kuvvetlerdeki bir kısım incelememenin ise devam ettiği belirtildi.

Adli makamlar “adli ve idari işlemler için ortak veri paylaşımına dayalı koordinasyona Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığıyla birlikte devam edilecegini. Çalışma sonucunda Silahlı Kuvvetlerimiz içerisinde bulunan terör örgütü iltisaklı personellerin deşifre edilmesi hedeflendiğine” dikkat çekti.

sağlık izmir istanbul ordu fetö operasyon terörle mücadele terör örgütü Jandarma Genel Komutanlığı Temmuz ilk darbe Mayıs ankesör