AB'nin Libya'ya yönelik İrini denetimine 8. veto

Avrupa Birliği'nin sözde Libya'ya silah ambargosunu denetleyen İrini Misyonu, Libya'ya giden Türk gemisine denetim yapmak istedi. Türkiye denetime izin vermedi.

Türkiye Libya'ya giden gemide denetime izin vermedi.

Avrupa Birliği'nin sözde Libya'ya silah ambargosunu denetleyen İrini Misyonu; Ankara'nın, Libya'ya giden bir yük gemisinde denetim yapılmasına izin vermediğini açıkladı.

İrini Misyonu'nun sosyal medya heabından yapılan paylaşımda, Ankara’ya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uyma çağrısı yapıldı.

Avrupa Komisyonu yetkilisi Nabila Massrali de Türkiye'nin, şimdiye kadar 8 kez denetimlere izin vermediğini söyledi.

İrini Operasyonu olarak bilinen Avrupa Birliği misyonu, sözde Birleşmiş Milletler'in Libya'ya yönelik silah ambargosunun delinip delinmediğini denetlemeyi kapsıyor. Libya'ya silah taşıdığından şüphe edilen gemileri teftiş eden misyon, aynı zamanda Libya'dan muhtemel yasa dışı petrol sevkiyatı ve insan kaçakçılarıyla ilgili de bilgi topluyor.

Türkiye ise, operasyonun amacının meşru Libya Hükümeti'ne yönelik aleni bir ambargoya dönüştüğünü belirterek, İrini misyonuna karşı çıkıyor.

Libya'daki meşru Trablus Hükümeti de İrini’den rahatsız… Trablus Hükümeti, Ankara ile 2019'da imzaladığı askeri işbirliği mutabakatı kapsamında, Türkiye'den çeşitli yardımlar alıyor. Bu yardım deniz yoluyla yapılıyor.

İrini Misyonu denizden yardımları kontrol ederken doğu sınırında hiçbir müdahalede bulunmuyor. Batıdan kara ve havayolu ile gönderilen silah ve mühimmat rahatça darbecilere ulaştırılıyor.

İrino misyonu, Trablus'u savunmasız bırakırken, Türkiye’yi de Batı Akdeniz'den tecrit etmeyi hedefliyor.

ankara türkiye libya güvenlik işbirliği Deniz avrupa avrupa birliği batı Birleşmiş milletler silah ambargosu Libya hükümeti