İran, Ankara ve Şam arasında mekik diplomasisi yürüttü
Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yapmayı planladığı askeri harekât öncesi İran Dışişleri, Türkiye ve Suriye arasında mekik diplomasisi yürüttü. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve MİT Başkanı Fidan ile Suriye konusunu görüştü. İranlı bakan Türkiye’den sonra Suriye’nin başkenti Şam’a gitti. Abdullahiyan, Suriye Cumhurbaşkanı Esad ve Dışişleri Bakanı Miktad’a Ankara’da belirginleşen yol haritasını aktardı.
İran, Türk Ordusunun Suriye’nin kuzeyine yapacağı harekât öncesi Ankara ve Şam mekik diplomasisi yürüttü. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Ankara’daki temaslarında çıkan yol haritasını Şam’a iletti.
İran Dışişleri Bakanı 27 Haziran’da Türkiye’ye geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İranlı Bakanı kabul etti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve MİT Başkanı Hakan Fidan da görüşmede hazır bulundu. Masaya Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzeyindeki Menbiç ve Tel-Rıfat bölgelerine yapılacak askeri harekat masaya yatırıldı.
Aydınlık Gazetesi Yazarı Şam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yuva, Abdullahiyan’ın Ankara’daki görüşmelerinde belirginleşen harekatın yol haritasıyla Şam’a gittiğini yazdı. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ı Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad kabul etti. Görüşmede Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat da hazır bulundu. Abdullahiyan Milli Güvenlik Kurulu Başkanı Orgeneral Ali Memluk ile de uzun süren bir toplantı yaptı.
Aydınlık Yazarı Mehmet Yuva, İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan’ı Türkiye’ye Rusya’nın onayını alarak geldiğini belirtti. Şam’ın da Tahran’ın aldığı inisiyatifi desteklediği kaydedildi.
Geçmişte Erdoğan ve Esad’ın resmi tercümanlığı görevlerini de yürüten Prof. Dr. Mehmet Yuva, verdiği kritik bilgilerin yanı sıra Tel Rıfat ve Menbiç konusunda Rusya, İran ve Suriye’nin Türkiye’ye itiraz nedenini de yazdı:
- ABD, Türkiye’nin Fırat’ın Batısında yeni bir operasyona kalkışmasına mırıldanır ama son merhalede çok fazla itiraz etmez. (…) Zira Tel Rıfat dediğimiz yer Halep’in sadece 35 km kuzeyine düşmektedir. Burasının TSK denetimine geçmesi Şam’ın terör örgütü olarak kabul ettiği ÖSO ve masa altında irtibat halinde olduğu İdlib’i kontrol eden El-Nusra’nın Halep kentini kuşatması demektir. Halep’in Türkiye hududuna kadar uzanan geniş bir coğrafyadan koparılması anlamına gelir. Suriye ve Rus hava kuvvetleri tarafından kontrol edilen bölgenin önemli bir hava üssü olan Minneğ’in ablukaya alınması demektir. (…) TSK’nın operasyonun daha aşağıya Münbiç’e kadar taşıması Şam merkezi hükümeti Fırat’ın Batısı ve Doğusundan tamamen koparması demektir. Böylesi bir tabloya Rusya, İran, Lübnan Hizbullah’ı ve Şam’ın şiddetle direnecekleri aşikârdır. Zaten ABD’nin de, PKK’nın da en büyük arzusu savaşın cephesini bu alanlara taşımak.
Şam Üniversitesi Öğretim Üyesi, Türk Ordusunun Fırat’ın batısında ABD ve YPG işgalindeki bölgelere operasyon yapmasına Şam, Tahran ve Moskova’nın itirazı olmayacağını da belirtti.
Öte yandan Türkiye, Suriye’nin kuzeyine harekât yapmakta kararlı. Türk Ordusu hazırlıklarını tamamladı. Ankara’da kurban bayramından hemen sonra harekâtın başlayacağı konuşuluyor. Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 19 Temmuz’da Tahran’ı ziyaret edecek. Harekâtın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinden sonra başlayabileceği de değerlendiriliyor.