Cezayir bağımsızlığının 60. yılını askeri geçit töreniyle kutluyor
Bağımsızlığın 60'ıncı yıldönümü vesilesiyle, Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune'nin gözetiminde ve üst düzey yetkililerin huzurunda, bu sabah başkentte Cezayir ordusunun askeri geçit töreni başladı. Muhammediye'nin Mokhtar Zerhouni mahallesine giden Djazair Camii'nin bitişiğindeki 11 Nolu Ulusal Yol boyunca, otuz üç yıldır eşi benzeri olmayan geçit törenini binlerce vatandaş izledi.
Bugün, Cezayir 60. bağımsızlık gününü başkentte, Filistin'deki direnişi temsil eden Tunus Cumhurbaşkanı Kais Saied ve Hamas lideri İsmail Haniyeh'in huzurunda eşi görülmemiş bir askeri geçit töreniyle kutladı.
Muhammediye'nin Mokhtar Zerhouni mahallesine doğru Cezayir Camii'nin bitişiğindeki 11 No'lu Ulusal Yol boyunca, başkentin sokakları en büyük ve en büyük geçit törenine tanık olurken, binlerce vatandaş ordunun askeri geçit törenini izledi.
Sunumun başlangıcında, Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune, Genelkurmay Başkanı Korgeneral Said Chanegriha ile birlikte donanma, hava, kara ve özel kuvvetler gibi çeşitli kuvvetleri ve ayrıca ulusun kuvvetlerini selamladı.
Bu arada Cezayir kuvvetleri, 33 yılda türünün en büyük askeri geçit töreninin başladığını ilan ederek topları ateşledi.
Cezayir makamları, askeri geçit törenini yürütmek için deniz kıyısından 16 kilometrelik bir pistten yararlanmak için başkentin doğu girişini kapattı.
Geçit törenine askeri teçhizat, araçlar, çok sayıda farklı tipte tank ve savunma ve saldırı füze cephaneliği modelleri getirildi. Hava Kuvvetleri bir paraşüt gösterisine ve inişe katılırken, Deniz Kuvvetleri Gösterisine bir denizaltı katılıyor.
Etkinliğin öneminin bir göstergesi olarak, haftalardır tüm TV kanallarında yayınlanan özel bir logo tasarlandı.Altmış yıldızla süslenmiş bir daire ve ortasında "Muhteşem bir tarih ve yeni bir dönem" ibaresi yer aldı.
Tunus Devlet Başkanı Kais Saied, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Miqdad, İtalya Senatosu Başkanı Maria Elisabetta Alberti Casellati, Libya Dışişleri Bakanı Najla Al-Manquush ve BM Genel Sekreteri'nin katılımıyla yapılan inceleme, uluslararası ve Arapların dikkat çekici bir katılımıyla gerçekleşti. İslam İşbirliği Teşkilatı Hüseyin İbrahim Cezayir'in başkentine geldi.Hamas Siyasi Büro Başkanı Taha İsmail Haniyeh ve Tunus İşçi Sendikası Genel Sekreteri Noureddine Taboubi, Nijer, Etiyopya ve Kongo devlet başkanları ile birlikte Cezayir'e geldi.
Cezayir devrimcileri ile Fransız ordusu arasında sekiz yıllık bir savaştan sonra, 18 Mart 1962'de imzalanan tarihi Evian Anlaşmaları'nın ardından, aynı yıl 5 Temmuz'da Cezayir'in bağımsızlığının ilanının yolunu açan savaş durdu. Cezayir'in bağımsızlığı, seçmenlerin %99,72'sinin bağımsızlığı onayladığı kendi kaderini tayin referandumundan günler sonra ilan edildi.
Fransız ordularının geri çekilmesinin üzerinden altmış yıl geçmesine rağmen, Fransa'nın üstlendiği sembolik girişimlere rağmen, Paris ve Cezayir arasındaki ilişkiler henüz normale dönmedi.