Enflasyon 20 yılın zirvesinde

Haziran ayında enflasyon yıllık yüzde 78,64 oranında arttı. Açıklanan bu rakam 1998'deki yüzde 80,4'lük enflasyondan bu yana görülen en yüksek oran olarak kayıtlara geçti. Bununla birlikte memur ve memur emeklilerinin alacağı zam oranı da belli oldu. Memur ve memur emeklileri ile SSK ve Bağ-kur emeklileri de yüzde 42 zam alacak.

Yıllık enflasyon Haziran'da da yüksek oranlara ulaştı, maaşlara yapılacak zam oranları da netleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK'in verilerine göre, Haziranda enflasyon yıllık yüzde 78,62, aylık yüzde 4,95 arttı.

Açıklanan bu rakam 1998'deki yüzde 80,4'lük enflasyondan bu yana görülen en yüksek oran olarak kayıtlara geçti. Yurt içi üretici fiyatları da yıllık yüzde 138,31, aylık yüzde 6,77 arttı.

Tüketici fiyatlarında yıllık en fazla artış yüzde 123,37 ile ulaştırma, yüzde 93,93 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 81,14 ile ev eşyasında görüldü.

Kira artışlarında referans alınan on iki aylık ortalamalara göre TÜFE oranı da yüzde 44,54 oldu.

Bununla birlikte memur, esnaf ve çiftçi emeklilerinin aylıklarına yapılacak zam oranları da belli oldu. Memur ve memur emeklisi yüzde 41,69, SSK ve Bağ-kur emeklileri yüzde de 42,35 zam alacak.

Böylece, en düşük memur maaşı 6 bin 341 lira iken 8 bin 984 lira çıktı. En düşük emekli memur aylığı ise 4 bin 289 lira iken 6 bin liranın üzerine yükseldi.

TÜİK'in verileri kamuoyuna duyurmasının ardından memur konfederasyonlarından da açıklama geldi. Memur-Sen son dönemde neredeyse her kaleme gelen zamlarının ardından alın gücünün düştüğüne işaret etti.

Konfederasyon Genel Başkanı Ali Yalçın, gelir kaybının karşılanması, maaşlar arası makasın büyümemesi için seyyanen iyileştirme talep etti. Yalçın, "Özellikle kira,emtia,enerji gibi zorunlu harcama kalemlerindeki beklenmedik artışlar emekçinin cüzdanını yakmakta" dedi.

Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu yüksek enflasyon verilerini Ulusal Kanal yayınında değerlendirdi.

Türkiye'nin NATO ekseninden uzaklaştığı yıllarda ekonomisindeki büyümeye işaret eden Topkurulu, "NATO'dan çıkarsak enflasyon düşer" dedi.

türkiye açıklama TÜİK enflasyon nato artış hakan topkurulu son Partisi tüfe