İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'dan 3+3 platformu açıklaması

Karabağ zaferi sonrası gündeme gelen 3+3 platformu için İran’da üst düzey uzmanların katılımıyla bir toplantı yapılacak. İkinci aşamada ise Türkiye, İran, Rusya, Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan Dışişleri Bakanları İran’da bir araya gelecek. Toplantıların yakında yapılacağını belirten İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, yeni koşullarda bölgesel formatların dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Kafkasya'da barış ve ekonomik iş birliği projesi olan 3+3 platformu için önemli bir adım atılacak. Önce uzmanlar, ardından da 6 bölge ülkesinin dışişleri bakanları görüşecek.

Azerbaycan’ın Ermenistan’a karşı kazandığı Karabağ zaferi sonrası bölgede yeni döneme kapı aralandı. Zaferle birlikte bölge ülkelerin ilişkilerini geliştirmesi için 3+3 platformunun kurulması gündeme taşındı.

Platformda Türkiye, İran, Rusya, Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan’ın yer alması planladı. Platformun oluşturulması için bölge ülkeleri arasında ikili temasların devam ettiği süreçte İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’dan önemli bir açıklama geldi.

Abdullahiyan yakın bir zamanda 6 ülkeden üst düzey uzmanların İran’da bir araya geleceğini duyurdu. Ardından da 6 ülkenin dışişleri bakanının İran’da görüşeceğini belirten Abdullahiyan, yeni koşullarda bölgesel formatların dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile ortak basın toplantısında konuşan Abdullahiyan, Tahran ile Bakü arasındaki ilişkileri de değerlendirdi. Son 10 ayda yanlış anlaşılma aşamasının geçildiğini ifade eden Abdullahiyan, “Şimdi iki ülkenin çıkarları doğrultusunda kapsamlı ilişkilerin geliştirilmesi aşamasındayız” dedi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov, iki ülke ilişkilerinin gelişmeye başladığını belirtti. İranlı inşaat şirketlerinin Azerbaycan’da hastane, okul yapımı gibi projelerde rol aldığını bildiren Bayramov, iki ülke arasında yeni anlaşmaların da olduğunu kaydetti.

türkiye rusya iran Azerbaycan açıklama Karabağ iş birliği tahran son abdullahiyan