NATO kararlarına Rusya ve Çin'den tepki

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılması adımının tehlikeli olduğunu açıkladı. Putin, “Eğer orada askeri birlikler konuşlandırılırsa, karşılık vermek zorunda kalacağız” dedi. Çin de kendisini hedef alan NATO Konseptine yanıt verdi. Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “NATO, Pekin'e kara çalmaya son vermelidir" denildi.

Putin uyardı, Çin küresel istikrara sistematik olarak kafa tutulduğunu açıkladı. NATO’nun Rusya ve Çin’i stratejik düşman olarak belirlemesine hedef alınan iki ülke yanıt verdi.

Rusya en üst makamdan NATO’yu uyardı. Devlet Başkanı Vladimir Putin, Finlandiya ve İsveç’e asker konuşlandırıldığında karşılık vereceklerini açıkladı:

- Eskiden onlar için herhangi bir tehdit yoktu. Şimdi ise orada eğer askeri birlikler ve altyapı konuşlandırılırsa, karşılık vermek ve toprakları için buna benzer tehdit oluşturmak zorunda kalacağız. Bu bariz olan bir şey ve bunu net şekilde anlamaları gerekiyor.

"NATO'nun Soğuk Savaş'ın kalıntısı olduğunu" vurgulayan Rusya Devlet Başkanı, "NATO, ABD'ye dış siyasetinin bir enstrümanı olarak uydularını kendisinin buyruğu altında tutmak için lazımdır" dedi.

Rusya Lideri, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'un "Rusya Devlet Başkanı kadın olsaydı, savaş olmazdı" sözlerine de yanıt verdi:

- Eski İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher Falkland Adaları için Arjantin'e karşı savaş başlattı. Bir kadın savaşı başlatma kararı aldı. Falkland Adaları nerede ve İngiltere nerede? Bunun sebebi, emperyalist hırslar ve emperyalist statünün onaylattırılmasıdır. Bu nedenle mevcut İngiltere Başbakanı'nın bugün olanlarla ilgili atıfları yanlıştır.

NATO konseptinde yer alan "Çin Halk Cumhuriyeti'nin beyan ettiği ihtirasları ve zora dayalı politikaları, çıkarlarımıza, güvenliğimize ve değerlerimize meydan okuyor.” ifadelerine de Beijing yönetiminden tepki geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, “NATO, Çin'in dış politikasını karalıyor, normal askeri gelişimi ve ulusal savunma politikası hakkında sorumsuz açıklamalarda bulunuyor. NATO, Pekin'e kara çalmaya son vermelidir" dedi.

NATO’nun Soğuk Savaş zihniyetini ve ideolojik önyargıyı körüklediğini belirten Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, küresel istikrara sistematik olarak kafa tutanın NATO olduğuna belirtti.

abd ingiltere rusya çin isveç nato Ulusal Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Çin Halk Cumhuriyeti son İngiltere Başbakanı Boris Johnson Çin Dışişleri Bakanlığı finlandiya soğuk savaş